Updates

Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
image description
Analisten Hein Praats, 22 jan 15:00

Column: schoon schip maken bij Eneco

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden

Shell en PGGM maakten onlangs bekend een bod uit te willen brengen op energieleverancier Eneco. Los van de vraag of het groene karakter van Eneco met een partij als Shell – dat een groot deel van de winst nog steeds uit olie haalt – daarmee niet op de tocht staat, zijn er bij het beleid van Eneco zelf ook vraagtekens te plaatsen.

Dat geldt met name op ESG-gebied, en dan vooral bij de S van social, waar onder meer de bescherming van consumenten onder valt. De voor velen als ondoorzichtig bekend staande energiewereld maakt gebruik van tal van intermediairs, en helaas zitten daar veel rotte appels tussen. Neem een bedrijf als Regionaal Totaal. Het internet staat vol met klachten over wurgcontracten die door bemiddeling van deze tussenpersoon worden afgesloten met energieleveranciers. Nou goed, eigenlijk vooral met één leverancier: Eneco (inclusief het overgenomen Eon Benelux).

Valse voorwendselen

Onder valse voorwendselen worden vooral kleine ondernemers door Regionaal Totaal overgehaald om over te stappen van energieleverancier. Ze gaan dan van een particulier naar een (extreem langlopend) zakelijk contract. In plaats van 20-30% goedkoper uit te zijn, zoals beloofd, zijn gedupeerden datzelfde percentage duurder uit. Het grootste deel van de hogere kosten vloeit natuurlijk naar Regionaal Totaal, kosten die overigens ‘netjes’ op elke maandelijkse factuur van Eneco onder ‘coördinatie fee’ worden vermeld.

Hoewel de klachten al vanaf 2017 online staan, gaat Eneco vrolijk door met deze partij, die op zijn minst de verdenking van oplichting op zich laadt. Van welwillendheid naar gedupeerde, overgestapte klanten is bij Eneco vervolgens totaal geen sprake: ‘uw handtekening staat toch echt onder het (wurg)contract’. En opzeggen brengt natuurlijk hoge opzegboetes met zich mee.

Stakeholders

Het is onbegrijpelijk dat uitgerekend een energiebedrijf dat oorspronkelijk in handen was van de staat, klanten zo weinig beschermt en in zee blijft gaan met dergelijke charlatans. Misschien moeten Shell en PGGM zich nog eens achter de oren krabben over hun aankoopplannen. Want als een bedrijf het met zijn consumenten al niet nauw neemt, wat voor invloed zal een privatisering straks dan hebben op beleggers? Laten we hopen dat de toekomstige koper in ieder geval de bezem door Eneco’s lijst van tussenpersonen haalt, en daarmee een eerste goed voorbeeld stelt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!