Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Opinie Ralph Wessels, 22 jan 17:00

Column: een beetje voorzichtiger met aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen

Vorige week is het cijferseizoen begonnen. Vooralsnog zijn het vooral Amerikaanse bedrijven die hebben gerapporteerd. Europa loopt traditiegetrouw wat achter. Deze en aankomende weken zal het cijfergeweld echter in volle hevigheid losbarsten.

Sinds het sluiten van de boeken, eind december, is een aantal bedrijven met winstwaarschuwingen gekomen. Die van Apple sprong het meest in het oog. Analisten hebben hun verwachtingen voor het technologiebedrijf verder naar beneden bijgesteld.

Volgens I/B/E/S-data van Refinitiv verwachten analisten dat bedrijven uit de S&P 500 over het vierde kwartaal op jaarbasis een winstgroei van 14,2% en een omzetgroei van 5,6% zullen rapporteren. Voor de Eurostoxx600 zijn de cijfers respectievelijk 6,0 en 4,9%. Van Nederlandse bedrijven binnen de index wordt een winstgroei van 3,9% verwacht. De groei in de VS komt voornamelijk door het stimuleringsbeleid van de Amerikaanse president Trump in combinatie met de sterke Amerikaanse economie. In Europa is het goed om te zien dat de omzet sinds het derde kwartaal steviger groeit.

Ondanks de vierdekwartaalcijfers zal de focus van de markt vooral liggen op de vooruitzichten voor heel 2019. In hoeverre zien bedrijven het beeld verzwakken en hebben ze last van het handelsconflict?

Lagere winstgroei verwacht

Dat analisten per saldo hun verwachtingen naar beneden bijstellen, zien we ook voor de winstgroeiverwachtingen voor heel 2019. Stond dit cijfer in de herfst van 2018 nog op 9 à 10%, inmiddels is het verlaagd naar 7 à 7,5%. En het zou nog verder omlaag kunnen, mede omdat ook groeiverwachtingen voor de wereldeconomie naar beneden worden bijgesteld.

Lagere groei voor zowel bedrijfswinsten als voor de economie – nog lager dan verwacht wellicht – in combinatie met toenemende politieke risico in zowel de VS als Europa, heeft ertoe geleid dat we wat voorzichtiger zijn geworden met aandelen. Daarvan hebben we de weging in de portefeuille teruggebracht van licht overwogen naar neutraal.

In een omgeving waarbij groei afneemt zonder dat sprake is van een recessie, is het goed om wat risico van tafel te halen. Een neutrale visie op aandelen past daarin.

Ralph Wessels is hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!