Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Opinie Karel Mercx, 19 jan 12:00

Beleggers Belangen Forum brengt ons op ideeën

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Sinds de start van het Beleggers Belangen forum in oktober zijn inmiddels 45 vragen gesteld, waarop zijn 143 reacties zijn gekomen. De vragen lopen uit één van wat aantrekkelijke beleggingsfondsen zijn tot wat wij van individuele aandelen vinden. Een vraag over het Amerikaanse aandeel PetMed zette ons aan het denken.

Ties vroeg op het forum het volgende: ‘Al geruime tijd volg ik PetMed Express (leverancier medicijnen huisdieren). Het aandeel kent een grillig koersverloop, maar de positionering is bijzonder goed en de balans ijzersterk. Heeft PetMed ook te maken met toenemende concurrentie op medicijnen die zij voeren c.q. waar ze patent op hebben (net als bij reguliere medicijnen)? Mijns inziens is het een prima langetermijninvestering, wat is jullie mening?’

Stephen Hendriks antwoordde namens Beleggers Belangen: ‘Beste Ties, dank voor je forum-vraag. Wij volgen het aandeel PetMed Express niet. Wat ik uit het jaarverslag van PetMed heb begrepen is dat het bedrijf een verkoper (online en per telefoon) is van medicijnen voor dieren. PetMed zelf maakt dus geen medicijnen, maar koopt deze in en verkoopt ze door, voornamelijk aan particulieren. Het is dus meer een apotheek voor dierenmedicijnen.’

Geen garantie

‘Uit het jaarverslag blijkt overigens dat PetMed geen exclusieve overeenkomsten heeft met de producenten van die medicijnen. Dat betekent dat het bedrijf geen garantie kan geven dat het bepaalde medicijnen kan blijven kopen en dat het die medicijnen tegen dezelfde prijs kan aankopen. Omdat PetMed zelf geen medicijnen ontwikkelt heeft het niet te maken met aflopende patenten. Bij producenten van dierenmedicijnen is dat – net als bij medicijnen voor mensen – wel een factor. De Franse farmaceut Sanofi had een aantal jaar geleden nog een divisie diergeneeskunde, die de vlooienbestrijder FrontLine verkocht. In 2012 lag de omzet van dit middel op €775 mln maar als gevolg van generieke concurrentie daalde dat een jaar later met meer dan 20% tot €611 mln. Aflopende patenten kunnen dus een flinke impact hebben, ook op medicijnen voor dieren.’

De reactie van Ties: ‘Ik ben het eens met je toevoeging inzake tussenhandel i.p.v. productie. Is dit wellicht juist een mooi aandeel om actief te gaan volgen? Het bedrijf heeft geen schulden en laat heel mooie groei zien in combinatie met prima marges. Ik ben benieuwd hoe jullie een dergelijk bedrijf als professionals beoordelen. Daarnaast is dit een bedrijf in een sector (apotheek voor huisdieren c.q. e-commerce huisdierengerelateerd) die niet vaak voorbij komt en de lezers van Beleggers Belangen een extra spreiding kan bieden.’

Met dit pleidooi konden wij een eind meegaan. In nummer 4 van Beleggers Belangen volgt dan ook een bijdrage over PetMed Express.

U kunt de rest van deze discussie lezen op het forum van Beleggers Belangen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!