Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Opinie Hein Praats, 15 jan 15:00

Markt negeert langste shutdown VS ooit

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Afgelopen zaterdag ging de vierde week in van wat inmiddels de langst durende Amerikaanse ‘shutdown’ ooit is. Sinds 22 december zit de federale overheid in de VS op slot en ontvangen honderdduizenden ambtenaren geen salaris.

De inzet? President Trump eist financiering voor zijn muur aan de Mexicaanse grens, maar de Democraten – die bij de tussentijdse verkiezingen een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden kregen – weigeren daarmee in te stemmen.

Weinig invloed

Toch staat de toonaangevende Dow Jones Index sinds het begin van de impasse al zo’n 2000 punten hoger. De eerste handelsweek van het nieuwe jaar was zelfs de beste in veertien jaar. De geschiedenis leert dan ook dat shutdowns van weinig invloed zijn op Wall Street. Volgens gegevens van LPL Financial Research daalden in de twintig voorgaande shutdowns, gemeten vanaf 1976, de aandelenprijzen nauwelijks. De helft van de tijd steeg de S&P500 zelfs in waarde, ook tijdens elk van de laatste vijf shutdowns.

Natuurlijk zal het ontbreken van salaris voor veel federale ambtenaren van invloed zijn op de uitgaven van een aanzienlijk deel van de huishoudens in de Verenigde Staten. Vooralsnog lijkt de (gedeeltelijke) sluiting van de Amerikaanse overheid echter geen factor te zijn die negatief bijdraagt aan de resultaten van de aandelenmarkt dit jaar. Beleggers hebben daarbij ook belangrijker zaken aan hun hoofd. Momenteel lijken de prestaties van de Amerikaanse aandelenmarkt in 2019 voornamelijk af te zullen hangen van drie factoren; het rentebeleid van de Federal Reserve, de ontwikkelingen van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en, voor de kortere termijn, de resultaten over het afgelopen kwartaal van grote Amerikaanse bedrijven als Goldman Sachs, Netflix en Blackrock.

Geen beursintroducties

Wat wel een puntje van zorg is bij de shutdown is dat ook de werkzaamheden van de  overheidsinstantie Securities and Exchange Commission (SEC) grotendeels stil liggen. SEC-werknemers verwerken onder meer geen nieuwe beursintroducties (IPO’s) voor bedrijven. Terwijl techreuzen als Uber, Lyft en Pinterest hun papieren voor een IPO volgens ingewijden al hebben ingeleverd, moeten geïnteresseerde beleggers voorlopig dus nog geduld hebben. Naast de grote bedrijven die nu voor een beursintroductie in de rij staan, zullen vooral de wat kleinere bedrijven met beursplannen negatief door de shutdown worden beïnvloed. Vaak ontbreekt daar de luxe van een stevige balans. Daarbij zal de inmiddels opgelopen achterstand in beursgangen vermoedelijk voor langere tijd voor vertraging zorgen wanneer de overheid haar deuren weer opent. Het inlopen van de opgelopen achterstand zal ervoor zorgen dat nieuwe IPO’s later zullen plaatsvinden dan oorspronkelijk gepland.

De huidige shutdown moet ook geen eeuwigheid gaan duren. Een rapport van de Amerikaanse Congressional Research Service berekende in 2014 dat voor elke week dat de overheid in de VS dicht blijft, de groei van de Amerikaanse economie met minstens 0,1 procentpunt afneemt. Hoewel dat voor een paar weken nog te overzien is, zou een zeer langdurige stopzetting van overheidsactiviteiten – waar Trump mee heeft gedreigd – de Amerikaanse economie serieuze schade kunnen toebrengen. Dat zou op den duur ook tot aantasting van de bedrijfswinsten kunnen leiden. Bovendien hangt er, zoals gezegd, al genoeg onzekerheid boven de markt waar beleggers dit jaar rekening mee moeten houden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!