Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Opinie Stephen Hendriks, 13 jan 10:00

Credit Suisse verlaagt adviezen voor Adecco en Randstad

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Lage waardering van de uitzenders biedt te weinig compensatie voor verslechterende marktomstandigheden.

De marktvooruitzichten voor uitzenders als Adecco en Randstad zijn niet goed, meent Credit Suisse. De uitzenders kampen zowel met cyclische als structurele tegenwind. De broker verwacht verdere verslechtering van de uitzendmarkt in het vierde kwartaal van 2018 en het eerste kwartaal van 2019. Die verslechtering heeft drie oorzaken. De sociale onrust in Frankrijk, de politieke onrust in Italië en steeds zwakkere industriedata in Duitsland. Naast deze cyclische tegenvallers heeft de uitzendsector ook te maken met structurele tegenwind als gevolg van toenemende automatisering en digitalisering. Dat zet volgens de broker de vraag naar minder geschoolde werknemers onder druk. Daarnaast heeft digitalisering gevolgen voor het bedrijfsmodel van de uitzenders. Klanten van uitzendbureaus krijgen zelf ook steeds meer toegang tot data die door de uitzenders zelf worden gebruikt. Credit Suisse vreest dat de menselijke component in de dienstverleningen van de uitzenders in de toekomst overschaduwd wordt door toenemende digitalisering. Dat zal de prijzen van de dienstverlening van de uitzenders onder druk zetten.

Lage waardering

Dat zijn echter zorgen voor de iets langere termijn. Op de korte termijn wordt de koersontwikkeling van Adecco en Randstad gedomineerd door de vrees voor vertragende economische groei en de gevolgen daarvan voor de uitzendmarkt. In aanloop naar de publicatie van de jaarcijfers van Adecco (op 28 februari) en Randstad (op 12 februari) heeft Credit Suisse zijn verwachtingen voor beide uitzenders alvast verlaagd. Voor 2019 is de door de broker verwachte winst per aandeel voor Adecco en Randstad met 5% verlaagd. De koersen van beide uitzenders zijn de afgelopen maanden al hard gedaald. Daardoor is de koers-winstverhouding van Randstad in vergelijking tot die van de brede Europese aandelenmarkt gedaald tot het laagste niveau sinds de kredietcrisis.

Adviesverlaging

Dat wil echter niet zeggen dat de waardering niet nog verder kan dalen. Tijdens de meest recente recessie bereikte de waardering van de uitzenders pas zijn dieptepunt nadat de autonome omzetgroei tot onder de nul was gedaald. Credit Suisse verlaagt dan ook het advies voor Adecco van houden naar verkopen. Het koersdoel wordt met maar liefst 20% verlaagd naar CHF40. De adviesverlaging voor Randstad – van kopen naar houden – gaat gepaard met een verlaging van het koersdoel van 18% tot €41. Over de houdbaarheid van het dividend van zowel Adecco als Randstad maakt Credit Suisse zich vooralsnog geen zorgen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!