Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 9 jan 2019 13:07

Dividendoverzicht december en eerste week januari

0 0 Leestijd ongeveer

Met name in de Verenigde Staten was er relatief veel nieuws op dividendgebied met voor de dividendportefeuille een mooie verhoging voor onder meer Ecolab en Abbott Laboratories. Ook in Europa waren er enkele grote namen die met nieuws kwamen. Bekijk het overzicht voor december en de eerste week van januari.

Solvay

Het Belgische chemiebedrijf Solvay betaalt een interim-dividend van €1,44 per aandeel. Dat is zo’n 4% meer dan een jaar geleden. In februari maakt Solvay ook het slotdividend bekend. Vorig jaar was dat €2,22 bruto per aandeel, wat bij de huidige beurskoers van ruim €92 een geschat dividendrendement van 4,1% oplevert. De ex-dividenddatum voor het interim-dividend van 1,44 is 15 januari.

Elior

Elior Group betaalt in 2019 een lager dividend van 34 eurocent. Vorig jaar keerde de kwakkelende Franse cateraar nog €0,42 per aandeel uit. Het aandeel Elior zakte de laatste jaren hard weg en noteert momenteel rond €13, waardoor het dividendrendement uitkomt op iets meer dan 3%. De ex-dividenddatum is nog niet bekend.

Siemens

Siemens verhoogt het dividend dit jaar met 10 eurocent, ofwel bijna 3%, tot €3,80 per aandeel. Daardoor komt het huidige dividendrendement voor het Duitse industriële bedrijf uit op een geschatte 3,9%. De ex-dividenddatum is 31 januari. Net als veel sectorgenoten leverde ook Siemens de laatste maanden flink in op de beurs, waar de koers voor het eerst sinds 2016 wegzakte tot minder dan €100.

Sodexo

Het Franse Sodexo, sectorgenoot van Elior en voorheen opgenomen in de dividendportefeuille, stelt dit jaar teleur met een gelijkblijvend dividend van €2,75 per aandeel. Daarmee komt een einde aan een mooie reeks van jaarlijkse verhogingen. Op de beurs ligt het aandeel er al lange tijd slecht bij met een koers van rond €90. Dat geeft een geschat dividendrendement van 3,1%. Op 1 februari zal Sodexo ex-dividend noteren.

AT&T

Telecomreus AT&T gaat het dividend in 2019 met 2% verhogen tot 51 cent per kwartaal. AT&T, dat vorig jaar Time Warner uiteindelijk overnam, is momenteel met afstand de grootste dividendbetaler wereldwijd. Of het dividend ook houdbaar is op de lange termijn zal nog moeten blijken. Beleggers verkochten AT&T vorig jaar massaal met een koersverlies van bijna 27%, terwijl concurrent Verizon het relatief gezien juist prima deed op de beurs met een kleine plus. Bij een koers van iets meer dan $30 is het geschatte dividendrendement voor Dividend Aristocrat AT&T nu maar liefst 6,7%.

Abbott Laboratories

Uitblinker in de dividendportefeuille Abbott Laboratories verhoogt het kwartaaldividend met 14%  naar 32 cent per aandeel, wat bij een beurskoers van $68 resulteert in een dividendrendement van 2% oplevert. Voor Dividend Aristocrat Abbott is het inmiddels het 47ste jaar op rij dat het dividend wordt verhoogd. In 2018 steeg Abbott exclusief dividend bijna 27%.

Ecolab

Ook Ecolab stelde net als Abbott niet teleur met een dividendverhoging van 12,2% to 46 cent per kwartaal. Net als bij Abbott rekende ik ook voor deze industrial op een dubbelcijferige dividendverhoging in 2018. Ook Ecolab is een van de best presterende dividendportefeuille-aandelen in 2018 en biedt bij een beurskoers van $147 nog een dividendrendement van 1,3%.

Pfizer

Farmaceutisch gigant Pfizer gaat in 2019 bijna 6 procent meer dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders. Het nieuwe kwartaaldividend van 36 cent biedt bij een beurskoers van $43 een dividendrendement van 3,3%. Vorig jaar deed Pfizer het prima met een koerswinst van 20%. Het dividend wordt al negen jaar op rij verhoogd.

Realty Income

Nieuwkomer in de dividendportefeuille Realty Income (gekocht in februari 2018) voerde in december opnieuw een kleine dividendverhoging van 0,2% door. Dat was de vijfde verhoging in 2018. Bij een beurskoers van ruim $62 biedt het vastgoedaandeel, dat maandelijks uitkeert, momenteel een dividendrendement van 4,2%. Vorig jaar leverde Realty Income eerst fors in om uiteindelijk na een sterke inhaalrace het jaar af te sluiten met een dubbelcijferige koerswinst. Voor de dividendportefeuille werd het aandeel achteraf gezien precies op het juiste moment toegevoegd.

Pentair

Ook Dividend Aristocrat Pentair, voorheen opgenomen in de dividendportefeuille, kondigde een hoger dividend aan. De kwartaaluitkering gaat met 2,9% omhoog naar 18 cent. Volgens het industriële bedrijf is dit het 43ste jaar op rij dat het dividend wordt verhoogd indien verrekend voor de afsplitsing van nVent Electric vorig jaar. Dat resulteerde destijds in een halvering van het dividend. Bij een beurskoers van $38 is het geschatte dividendrendement nu 1,9% voor Pentair, dat vorig jaar 20% daalde op de beurs.

Bekijk hier het overzicht van november.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!