Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
image description
Opinie Hein Praats, 8 jan 15:00

Einde aan cyclus renteverhoging VS?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden

De Federal Reserve verhoogde half december 2015 voor het eerst sinds 2006 de rente. De meest recente renteverhoging dateert van afgelopen december.

Terwijl de leiders van het Amerikaanse stelsel van centrale banken hun renteprognose voor 2019 toen omlaag bijstelden (van drie renteverhogingen naar twee), heeft de markt inmiddels een veel drastischer mening: door toegenomen vrees voor economische vertraging achten handelaren en analisten de kans op een verlaging van de rente dit jaar groter dan een verhoging.

Weer verruimen

Begin januari daalde de twee-, drie- en vijfjaarsrente op Amerikaans schatkistpapier kort onder het officiële rentetarief van 2,40% van de Fed. Dat was voor het eerst sinds de financiële crisis van 2008. Daarmee suggereerde de obligatiemarkt eigenlijk dat centrale banken misschien snel weer naar kwantitatieve verruiming zullen grijpen om een teloorgang van de wereldeconomie te voorkomen.

Aandelenbeurzen haperen in ieder geval al weken. Vorige week donderdag verloren ze wereldwijd fors na een winstwaarschuwing van Apple na tegenvallende verkopen van iPhones, grotendeels als gevolg van economische vertraging in China. Een zwakke ISM-Index, die een verslechterd sentiment onder Amerikaanse inkoopmanagers weergeeft, drukte de beurskoersen nog verder in het rood.

Lichtpuntjes

Toch waren er een dag later lichtpuntjes waar te nemen. Het Amerikaanse banenrapport wees erop dat de economie van de VS nog steeds robuust is en China ondernam actie om zijn vertragende economie te stimuleren. Toen voorzitter Jerome Powell van de Fed vervolgens ook nog zei flexibiliteit te zullen betrachten ten aanzien van het rentebeleid slaakten beleggers een zucht van verlichting. De Dow steeg met bijna 750  punten, of 3,3% – een van de grootste dagstijgingen aller tijden. De S&P 500 en de Nasdaq stegen respectievelijk met 3,4 met 4,3%.

Mochten dergelijke bewegingen een voorproefje zijn van de koersontwikkelingen dit jaar, dan zou een daadwerkelijk einde van, of in ieder geval een lange pauze in, de renteverhogingscyclus flink wat opwaarts potentieel bieden. Aan volatiliteit in ieder geval geen gebrek: de S&P500 eindigde in december negen keer meer dan 1% hoger of lager, vergeleken met slechts acht keer in heel 2017.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!