Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 2 jan 12:19

Persoonlijke tips Karel Mercx: 2018 was een topjaar!

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen

2018 was een extreem jaar voor mijn mini-portefeuille van persoonlijke redactietips, die ik bijhoud sinds ik in het najaar van 2015 voor de tweede keer in dienst kwam bij Beleggers Belangen. 

Op 27 september liep mijn portefeuille drie jaar. Over die periode had ik een rendement behaald van 36,5%, terwijl de MSCI World Index inclusief dividend en omgerekend naar euro’s op een rendement stond van 43,0%.

In de drie maanden hierna versloeg mijn portefeuille de MSCI World Index met 29,8%. De MSCI World Index komt over een periode van drie jaar en drie maanden uit op een rendement van 24,8% en mijn tips op een rendement van 48,1%.

De portefeuille was de afgelopen jaren ingericht op de overgang van de bullmarkt naar een bearmarkt. De bearmarkt is inmiddels begonnen, en daarom bouw ik het aandelensegment verder af door afscheid te nemen van de Consumer Staple ETF. Daarvoor in de plaats komt een belegging in Amerikaanse staatobligaties met een minimale looptijd van 20 jaar.

Unilever (31 december: €47,42)

Unilever is voor mij nog steeds het mooiste aandeel van de Nederlandse beurs. Dit bedrijf is dermate goed gepositioneerd voor de opkomst van de middenklasse in de opkomende landen dat ik het zelfs in tijden van een slechte beurs niet zal verkopen.

Microsoft (31 december: $101,57)

Het mooiste aandeel op de Amerikaanse beurs is dit jaar Apple voorbij gegaan als grootste beursgenoteerde bedrijf op de wereld. Microsoft  is perfect gepositioneerd voor de verdere opkomst van clouddiensten en de doorontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Amerikaanse staatsobligaties (31 december: $4,52)

Via de iShares USD Treasury Bond 20+yr UCITS ETF (tickercode: IDTL en ISIN IE00BSKRJZ44)  koop ik Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 20 jaar en lager. In een recessie daalt de rente, en hoe langer de looptijd hoe groter de koersbeweging. In tijden van crisis is de Amerikaanse overheid nog steeds een veilige haven.

Goudmijnaandelen-ETF (31 december: $21,09)

Ik geloof dat in een volgende wereldwijde recessie goud het goed gaat doen, met name omdat centrale banken dan nauwelijks ruimte hebben om de economie te stimuleren. In Europa is de rente van de centrale bank bijvoorbeeld nog steeds 0%. Verlaging is nauwelijks een optie.

De kans is dan ook groot dat centrale banken eerder dan bij vorige recessies de geldpers zullen aanzetten (Quantitative Easing, kortweg QE). Een vergroting van de geldhoeveelheid zorgt er waarschijnlijk voor dat de waarde van geld daalt en de waarde van goud stijgt. De positie is de Market Vectors Gold Miners UCITS ETF (GDX) met ISIN-code IE00BQQP9F84.

Wheaton Precious Metals (31 december: $19,53)

Deze belegging heeft dezelfde achtergrond als mijn tip voor de goudmijnaandelen-ETF. Ik durf een positie in Wheaton aan omdat het bedrijf niet gebukt gaat onder de risico’s van normale mijnbouw, zoals stakingen. Wheaton koopt voor een vaste prijs zilver en goud in, en verkoopt het voor een variabele prijs weer door.

Short Olie (31 december: $88,16)

Mijn koersdoel voor olie is $30. Dit thema bespeel ik via de ETF DTO. Door de protectionistische regels die de Europese Unie in het eerste kwartaal van 2018 heeft geïntroduceerd is deze ETF niet meer verkrijgbaar, maar beleggers die hem al hebben mogen hem aanhouden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!