Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Jaap Barendregt, 2 jan 14:30

Persoonlijke tips Jaap Barendregt: vervangers 2018 in 2019 gehandhaafd

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Mijn persoonlijke tips voor 2018 waren over het algemeen geen gelukkig koersverloop beschoren. Tot oktober had ik Pandora en First Solar op mijn lijst. 

De eerste raakte in een wervelwind van slecht nieuws, waarbij shortsellers toesloegen. De tweede werd slachtoffer van de handelscrisis tussen de VS en China en boekte vertraging bij de introductie van een nieuw type zonnepaneeltechniek. De derde tip, Adidas, kende wel goede koersprestaties.

Afscheid

Ik besloot begin oktober om afscheid te nemen van Pandora en First Solar. Dat was een goed besluit want deze aandelen daalden in het vierde kwartaal met respectievelijk 29% en 11% door. Hun vervangers in mijn tiplijst waren de Amerikaanse treintransporteur CSX en de platformreus Amazon. Beide aandelen hadden tot oktober op de beurs prima gepresteerd. Alle beurzen kregen echter vanaf oktober een flinke klap. CSX daalde daardoor tot nu (18 december) met 12% en Amazon met 23%. Ook Adidas beleefde met 11% een forse daling. CSX en Adidas daalden in het vierde kwartaal ongeveer conform hun index; Amazon presteerde slechter.

Tot zo ver 2018. In 2019 ga ik toch door met deze drie aandelen: Adidas, CSX en Amazon. Hun jaarkoersprestaties waren keurig. Adidas steeg met 13%, CSX met 15% en Amazon met 29%. Die stijging is vooral het resultaat van goede bedrijfsresultaten. Ik voeg wel een extra aandeel toe: Wolters Kluwer, de Nederlandse uitgever en software-ontwikkelaar.

Adidas (31 december: €208,68)

De derdekwartaalcijfers van Adidas waren opnieuw goed te noemen, maar niet vlekkeloos. Het vreemde is dat de kledingaandelen waartoe toch ook Adidas kan worden gerekend, worden afgestraft vanwege beleggersvrees voor de gevolgen van het handelsconflict tussen de VS en China. De kwartaalcijfers geven echter juist aan dat de omzetgroei in Azië/Pacific met 14% hoog blijft. Ook in de VS, het thuisland van de grote concurrent Nike,  bleef Adidas populair. De omzet steeg daar met 16% tegenover hetzelfde kwartaal van 2017. De overige regio’s kenden omzetdaling. De totale kwartaalomzet steeg met 3,5%, maar door kostenreducties was er wel een nettowinststijging van de voortgezette activiteiten van 19%. Dat leidt tot de acceptabele k/w van 21,7.

CSX (31 december: $62,13)

Ook CSX kende een goed derde kwartaal. Zowel het aanbod van lading (meer) als de snelheid van de treinen (hoger) en de periode dat wagons stil staan (minder uren) ontwikkelden zich positief. Dat leidde tot een omzetstijging van 14%, een toename van het operationeel inkomen met 49% en een nettowinststijging van 95%, naar $894 mln. De k/w van 16,3 is niet erg hoog.

Amazon (31 december: $1501,97)

De omzetgroei zit er bij Amazon stevig in, met een stijging van 29% in het derde kwartaal. De tijd dat de opbouw van het bedrijf door de hoge kosten tot een nettoverlies leidden, zijn voorbij. Er is duidelijk sprake van schaaleffecten, want de kosten stijgen nu minder met de omzet mee. Dat leidde tot een verelfvoudiging van het operationeel kwartaalresultaat, naar $3,7 mrd, en van de nettowinst, tot $2,9 mrd. Bij een dergelijke groei hoort een stevige k/w van 76,2.

Wolters Kluwer (31 december: €51,66)

Het bedrijf uit Alphen aan den Rijn zit in een overgangsfase wat betreft de resultaten. De autonome omzetgroei is al enige tijd aan het versnellen en kan in 2019 de 5% bereiken. Daarbij treedt tevens operationele margestijging op. Die kan in 2019 structureel boven 23% uitkomen. Het bedrijf is daarmee een stabiele groeier waarbij ook geen volatiele koersbewegingen hoeven te worden verwacht. De k/w van 21,1 is niet erg hoog.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!