Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Advies Jeroen Boogaard, 31 dec 2018 09:55

Tipterugblik: Fortescue Metals

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Een jaar geleden werd de Australische ijzerertsproducent Fortescue Metals getipt. Inclusief dividend heeft het aandeel sindsdien 11,5% ingeleverd. Door de verzwakking van de Australische dollar ten opzichte van de euro staat het totaalrendement in euro’s op -16%.

De onderneming gaat door een moeilijke periode. In het per eind juni 2018 afgesloten boekjaar daalde de omzet met 18% en de ebitda met 33%. De nettowinst kwam uit op $878 mln, tegen $2,09 mrd het jaar daarvoor. Het verkochte volume aan ijzererts bleef gelijk, maar de mijnbouwer moest wel de prijzen flink verlagen. De reden daarvoor is dat de Chinese staalfabrieken vanwege de hoge staalprijzen maximaal willen produceren en daarom de voorkeur geven aan duurder ijzererts van hoge kwaliteit. Fortescue Metals produceert vooral ijzererts met een lager ijzergehalte tussen de 56 en 59%.

Betere productmix Fortescue Metals

Daarnaast dwingen strengere milieueisen de Chinese staalindustrie om ijzererts van hoge kwaliteit te gebruiken, omdat voor de staalproductie dan minder kolen nodig zijn. Dit is een structurele trend waarmee Fortescue Metals ook de komende jaren blijft kampen. Aan de andere kant is de winstgevendheid van de Chinese staalfabrieken de laatste tijd weer gedaald, wat de vraag naar lagere kwaliteit ijzererts tijdelijk kan stimuleren. Daarnaast werkt het bedrijf aan een betere productmix en opent het dit jaar een mijn met hogere kwaliteit ijzererts (60,1%). Dat zal het risicoprofiel ten goede komen. Deze mijn gaat echter pas vanaf 2021 grote volumes produceren. Gezien de structurele tegenwind denk ik dat het opwaartse potentieel bij een k/w van 9,4 voorlopig beperkt is. Het houdadvies gaat naar ‘verkopen’.