Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Michiel Pekelharing, 29 dec 2018 10:00

Nabeurs: recorddag Dow Jones is veeg teken

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

De Dow Jones Index is op tweede kerstdag voor het eerst met meer dan 1.000 punten gestegen. Hoewel de eindejaarsrally een mooie meevaller is, mogen beleggers het waarschuwingssignaal dat van de koerssprong uitgaat niet negeren.

Gaan we ooit meemaken dat de Dow Jones Index op één dag met 25.000 punten stijgt? Een dergelijke rally is minder vergezocht dan het lijkt. Op tweede kerstdag schoot de bekende beursindex met 1.086 punten omhoog naar een niveau van 22.878,45. Dat is meer dan de slotstand van 1.045,54 van beursjaar 1982. In de 36 jaar daarna, is de Dow Jones met ruim 2.000% gestegen. Dat is een gemiddelde stijging van meer dan 10% per jaar. Als de beurskoersen in de toekomst in een vergelijkbaar tempo doorstijgen, kan het zomaar gebeuren dat de index op een mooie beursdag ergens rond 2055 met 25.000 punten omhoog schiet. Wanneer de procentuele winst even groot is als de bijna 5% van woensdag, schommelt de Dow Jones dan rond een niveau van 500.000. Helaas is er geen garantie dat de toekomstige rendementen in de buurt liggen van wat in de afgelopen decennia gebruikelijk was.

Waarschuwing voor onstuimige beurstijden

De rally van woensdag is een goede herinnering aan de aansprekende rendementen die op de lange termijn geboekt kunnen worden. Op de korte termijn is de koerssprong vooral een waarschuwing voor de komende maanden. Vaak vinden de sterkste stijgingen namelijk plaats tijdens onstuimige beurstijden, waarbinnen de koersen soms ook flink onderuit gaan. De Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase becijferde dat zes van de tien beste handelsdagen van de afgelopen twintig jaar plaatsvonden binnen twintig dagen van een van de tien slechtste handelsdagen. De kans is groot dat de volatiliteit in 2019 aanhoudt – niet in de laatste plaats doordat centrale banken de geldkraan dichtdraaien en door verder oplaaiende politieke onzekerheid. De Amerikaanse president Donald Trump zou zelfs overwegen om Fed-voorzitter Jerome Powell te ontslaan na de renteverhoging van woensdag 19 december.

Zet je schrap voor 2019

Het vooruitzicht van meer beursonrust mag echter geen reden zijn om tijdelijk even de zijlijn op te zoeken. Dan mis je waarschijnlijk ook enkele goede beursdagen en dat heeft een flinke impact op je eindrendement. JPMorgan becijferde dat wie de tien beste beursdagen had gemist, over een periode van twintig jaar een rendement had geboekt van 227% in plaats van 554%. Een investering van €10.000 was gegroeid naar 32.665 in plaats 65.453. Alle reden dus om niet te verkopen, maar om aandelen vast te houden en je schrap te zetten voor 2019.

Twee tips

De volatiliteit is een risico waarvoor je op de lange termijn beloond wordt met een naar verwachting hoger rendement. Er zit echter een grens aan de verhouding tussen risico en rendement. Net zoals een beetje zout een maaltijd extra smaak geeft, kan te veel zout het eten juist bederven. De koersen van laag volatiele aandelen schommelen relatief minder sterk, zodat eventuele koersdalingen eerder goedgemaakt worden. Het kan dan ook geen kwaad om wat extra aandacht te schenken aan laag volatiele aandelen en fondsen.

Een tweede tip is om de beursontwikkelingen vanaf gepaste afstand te volgen. Wie afgelopen donderdagavond aan de slotstand zag dat de Dow Jones Index met ruim 1% is gestegen, had een rustigere en fijne dag dan wie aan de koersschermen gekluisterd zat om een intraday-koersbeweging van 800 punten te zien. Dat geldt waarschijnlijk over twaalf maanden ook voor beursjaar 2019.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!