Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Advies Jaap Barendregt, 24 dec 2018 11:55

Takeaway.com slaat toe in Duitsland

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Thuismaaltijdenbezorger Takeaway.com heeft toegeslagen in Duitsland. De grote concurrent Delivery Hero heeft ingestemd met de verkoop van zijn Duitse activiteiten Pizza.de, Lieferheld en Foodora.

Het gaat om een overnameprijs van circa €930 mln. De transactie wordt op 5 maart voorgelegd aan de aandeelhouders van Takeaway.com. Als er ook geen mededingingsproblemen zijn, kan de Nederlandse maaltijdbezorger zich daarna een ware marktleider in Duitsland noemen. Delivery Hero had eerder al afscheid genomen van activiteiten in andere landen om zich te concentreren op markten buiten Europa.

Duitse concurrentieslag van Takeaway.com

De concurrentieslag op de Duitse straat en in de Duitse media was groot en duur en had nog niet tot een echte marktleider geleid. Delivery Hero had in Duitsland een negenmaandsomzet van €76 mln. Lieferando, Takeaway’s Duitse dochter, een omzet van €60 mln. De marketing- en apparaatskosten waren voor beide zo hoog dat er nog geen zicht was op een positief Duits operationeel resultaat, laat staan nettowinst. Met de overname verwacht Takeaway.com op jaarbasis €60 mln aan synergie-effecten te realiseren. Daarmee is in 2019 en 2020 nog geen positief operationeel resultaat in Duitsland gegarandeerd.
Delivery Hero krijgt bij de transactie van €930 mln voor €422 mln aan aandelen van Takewaway.com in bezit (oftewel 18%). De overige €508 mln zal in kasgeld worden betaald. Het bedrijf heeft hiervoor een overbruggingskrediet bij banken afgesloten.

Advies

Bij de halfjaarcijfers had het bedrijf €67 mln in kas. Dat is inmiddels lager door nieuwe verliezen. Daarom zal Takeaway.com naar de financiële markten moeten komen om dit kortetermijnbankkrediet af te lossen. Deels vreemd vermogen, maar zeker ook een emissie van aandelen moet voor dit financieringsprobleem een oplossing bieden. Ik had een verkoopadvies staan voor Takeaway.com, juist vanwege de grote risico’s die het bedrijf met de concurrentieslag in Duitsland nam. Dat risico is nu sterk afgenomen. De overname heeft de aandelenkoers met ruim 30% verhoogd. Toch staat deze niet boven de slotkoers van 22 oktober. De emissie van nieuw aandelen zal bij deze hogere aandelenkoers opnieuw druk gaan geven op de beurskoers. Reden voor mij om toch het verkoopadvies te handhaven. Dat advies blijft waarschijnlijk staan tot na de emissie. En wellicht ook tot duidelijk is wat Delivery Hero met deelneming van 18% gaat doen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!