Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
image description
Opinie Michiel Pekelharing, 22 dec 2018 10:00

Nabeurs: 10 waanzinnige voorspellingen voor 2019

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden

Saxo Bank staat deze week in de schijnwerpers door de overname van BinckBank. In de beleggingswereld is de bank onder meer bekend dankzij een aantal waanzinnige voorspellingen.

Het Deense Saxo Bank heeft zichzelf afgelopen week overtuigend op de Nederlandse beleggingskaart geplaatst met de overname van Binckbank. De onderneming betaalt €6,35 per aandeel voor de branchegenoot. Met een koerssprong van ruim 40% sinds eind oktober is het aandeel een opvallende winnaar in de recente beursmalaise.

Onder het Nederlandse beleggingspubliek geniet Saxo Bank nog niet veel aandacht, maar onder financieel journalisten heeft de Deense broker een degelijke naam opgebouwd. Dat is voor een groot deel te danken aan de eigenzinnige zienswijze van hoofdeconoom Steen Jakobsen. In december publiceert Jakobsen met zijn team traditiegetrouw een lijstje met 10 waanzinnige voorspellingen (outrageous predictions) voor het nieuwe jaar. In de aanloop naar 2019 zijn de lage productiviteit, gierigheid en de focus op de korte termijn belangrijke onderstromingen.

Nieuwe Europese schuldencrisis

De voorspellingen van Saxo Bank liegen er niet om. Wat te denken van het massaal kwijtschelden van te hoge Europese staatsschulden? De bank speculeert dat van alle EU-landen de schuld ter waarde van meer dan 50% van het bbp kan worden doorgestreept. Het overige deel kan dan worden gegarandeerd via speciale euroleningen.

Dit scenario is nog voor de jaarwisseling een stuk minder waarschijnlijk geworden. Zorgen over de houdbaarheid van de torenhoge Italiaanse staatsschuld moest volgens Saxo Bank de trigger voor een schuldencrisis worden. Het land moet in 2019 €300 mrd aan aflopende leningen herfinancieren. Dat kan een kostbare aangelegenheid worden als vastrentende markten een heel hoge rente eisen. Dit gevaar lijkt echter geweken nu de Italiaanse regering een akkoord heeft bereikt met de Europese Commissie over de begroting voor het nieuwe jaar.

Duitse recessie

Andere economische scenario’s stellen de fantasie net wat minder op de proef. Saxo Bank voorspelt onder meer dat Duitsland in een recessie komt doordat de auto-industrie de omschakeling mist naar elektrisch rijden, dat de Australische centrale bank stimulerende maatregelen introduceert om een crash van de huizenmarkt op te vangen en dat de Amerikaanse president Donald Trump Fed-voorzitter Jerome Powell ontslaat.

Ook op het vlak van bedrijfsnieuws waagt de bank zich aan enkele waanzinnige voorspellingen. Apple zou bijvoorbeeld Tesla kopen voor $520 per aandeel, terwijl een schuldencrisis na een faillissement van General Electric ook Netflix aan het wankelen brengt.  Ten slotte worden enkele zeer onwaarschijnlijke gebeurtenissen voorspeld. Bijvoorbeeld een zware zonnestorm met $2000 aan schade, of klimaatpaniek die leidt tot een wereldwijde reistaks. Dit geeft wel aan dat de voorspellingen met een korreltje zout genomen moeten worden.

Bijna raak

Toch zijn er drie redenen om ze toch eens door te lezen. In de eerste plaats zijn de waanzinnige voorspellingen aangenaam leesvoer.  Daar komt bij dat Saxo Bank er in sommige gevallen behoorlijk dichtbij zit.

De bank voorspelde vorig jaar dat de waarde van bitcoin met 90% zou dalen. Na bijna twaalf maanden staat is dat -70%. De reden voor die daling was echter een omslag in het marktsentiment, in plaats van overheidsingrijpen. In andere gevallen voorzag Saxo Bank een ontwikkeling goed, maar trok het de verkeerde conclusie. Eind 2017 werd al voorspeld dat China olie-futures in renminbi zou introduceren. Dat gebeurde, maar de voorspelde stijging van de Chinese munt bleef uit.

Schrap zetten voor 2019

De derde reden om de waanzinnige voorspellingen te lezen is omdat je geïnspireerd wordt om verder te kijken dan de standaard-vooruitzichten, die vaak neerkomen op het extrapoleren van de lopende ontwikkelingen. Grote beursschokken worden gewoonlijk in gang gezet door onverwachte ontwikkelingen. In 2018 waren dat onder meer het oplaaien van de handelsoorlog, de verrassende begrotingsplannen in Italië en de oplaaiende angst voor een Amerikaanse recessie.

Ook in 2019 gaan onverwachte ontwikkelingen een hoofdrol spelen. Met het oog op de hoge waarderingen van zowel aandelen als obligaties, kan het geen kwaad om schokbestendig het nieuwe jaar in te gaan. Oftewel: goed spreiden, met een lichte voorkeur voor defensieve aandelen en veilige (Amerikaanse) staatsobligaties en eventueel een wat grotere kaspositie dan gebruikelijk.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!