Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 12 dec 2018 15:30

Toch maar liever laagvolatiele aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden

De primaire trend van de S&P500 is nog niet geschonden, maar het momentum taant. De richtinggevende index van Wall Street ontbeert het leiderschap van de zogeheten FANG-aandelen. Die laten het al sinds de zomer afweten. Laagvolatiele aandelen nemen nu het voortouw.

Koersdalingen zijn nooit leuk, maar er is momenteel een correctie gaande. De meeste beleggers kopen aandelen als de koersen stijgen en verkopen als ze dalen, omdat ze bang zijn om nog meer geld te verliezen. Een normale daling van 5% heet een dip, een daling van 10% valt in de categorie van een correctie en forse dalingen van 20% voorspellen het begin van een bearmarkt. Een snelle koersdaling betitelt men als crash of mini-crash.

In een bullmarkt bieden dips en correcties uitgelezen koopkansen. Buy-the-dip-strategieen zijn gebaseerd op het simpele feit dat aandelen zelden in een recht lijn stijgen. Sinds de bodem van maart 2009 ontpopte elke stevige koersdaling van de S&P500 zich tot een uitstekend koopmoment. Maar dit jaar is het toch even anders. Per saldo outperformen laagvolatiele aandelen in 2018 de markt, zeker na de correctie van afgelopen oktober.

Achteraf overduidelijk

Het is wijsheid achteraf: beurstoppen en koersbodems worden pas overduidelijk als ze geschiedenis zijn. Te vroeg voor de top verkopen kost rendement en te snel kopen na een daling kan vooral bij bedrijfsspecifieke problemen gevaarlijk zijn. Essentieel in bearmarkten en belangrijk bij langdurige beursdalingen is het vermijden van grove beleggersfouten. Onder de huidige omstandigheden is het, afhankelijk van uw situatie, verstandig om de volgende dingen te doen.

  • Als u regelmatig aandelen koopt, ga zo door. Doordat de koersen gedaald zijn, kunt u voor hetzelfde bedrag meer aandelen kopen.
  • Als u uw geld toch voor onvoorziene uitgaven nodig heeft, tel uw cash. Als uw spaartegoeden en kortlopende obligaties de (toekomstige) uitgaven niet dekken, verkoop dan uw risicovolle beleggingen. Natuurlijk doet het pijn om bij -10% te verkopen, maar het doet nog meer pijn als de markt met 20% gedaald is. De gemiddelde daling van bearmarkten is 35%.
  • Als u het gevoel heeft dat u te veel aandelen heeft, dan is dit het moment om te verkopen. Niemand weet wat de markten in de komende tijd zullen gaan doen, maar als u een uitgesproken afkeer voor koersdalingen heeft, kijk dan welke aandelen de snelle dalers zouden kunnen zijn.
  • Als u vermoedt dat u onderwogen bent, stel dan een shortlist samen van aandelen op die u binnen een jaar zou willen hebben. De geschiedenis leert dat bearmarkten iets langer duren dan een jaar. Al zijn er geen garanties: ze variëren van drie maanden tot drie jaar en de ene is al dieper dan de andere.

Eigenlijk is het zo dat u altijd moet kijken welke uitgaven u de komende drie jaar heeft en hoeveel geld u in de komende twee jaar denkt te kunnen gaan beleggen. Als de aandelenmarkten van hieruit met 10 of 15% verder dalen, dan moet u overwegen om versneld te kopen. Rest wel de vraag: welke?

Laagvolatiele aandelen

Beleggers met een uitgesproken afkeer van risico, laten bij voorkeur hun oog vallen op laagvolatiele aandelen. In correcties en bearmarkten dalen aandelen met kleine koersschommelingen veelal minder snel. En als de markt eenmaal herstelt, hebben laagvolatiele aandelen minder goed te maken. De keerzijde is echter dat zij in een snel stijgende markt het beursgemiddelde niet kunnen bijbenen. Het mooie van laagvolatiele aandelen is wel dat zij door de marktcyclus heen bij een gemiddeld lager risico toch een leuk rendement bieden.

Tijdelijke correctie of nieuwe bearmarkt? Beurstrends zijn hardnekkig. De kans dat een ingeslagen weg wordt voortgezet, is groter dan de kans dat de trend zich keert. Staan we aan de vooravond van een langdurige daling of is er simpelweg sprake van een grotere dip? Oktober 2018 was de slechtste beursmaand sinds 2008. En al heeft oktober een kwalijke reputatie, het is ook de maand waarin aandelenmarkten uit-bodemen.

Bij Quantalytica denken we dat de bullmarkt nog niet ten einde is. Echter, beleggers zoeken nog steeds naar redenen waarom aandelen zouden moeten dalen. En die is altijd wel te vinden. Met laagvolatiele aandelen bent u beter gewapend tegen koersdalingen. Maar als u correcties niet kunt verdragen, moet u niet beleggen. Ook niet in laagvolatiele aandelen.

LaagVolatiele

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!