Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Opinie Jaap Barendregt, 12 dec 2018 10:00

Terugblik offensieve portefeuille: ongunstige tijden

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

De tijden voor een offensieve portefeuille zijn bepaald niet gunstig, zo blijkt uit het jaarrendement van -7,7%. Begin dit jaar kende de portefeuille een aandelensegment van 63%.

Verder werd met ETF’s en beleggingsfondsen belegd in opkomende markten (met een weging van 9,9%), small- en midkapaandelen (weging 7,9%), grondstoffen (weging ruim 1%) en specifieke sectoren als halfgeleiders en vastgoed (weging ruim 5%). Het restant bestond uit kasgeld.

Van min naar plus

De ETF’s en beleggingsfondsen vormden een defensief element binnen de portefeuille. Ze zijn in juli verkocht, en toen is het aandelensegment van de portefeuille offensiever geworden. Er zijn meer aandelen in gekomen die gelieerd zijn aan technologie en de component luxeconsumptie is fors gestegen. Dat had effect. De portefeuille ging in korte tijd van -0,5% naar 2,5%, op 1 oktober. Daarna kwam er twijfel in de markt, vooral door de handelsruzie tussen de VS en China. Groei-aandelen kregen het zwaar, en die vormen een belangrijke moot in de offensieve portefeuille. Te denken valt dan aan aandelen als Amazon, Apple, ASML, Besi en Intel. Daarbij ontstond twijfel over de kooplust van de Chinese consument annex toerist. Dat trof onder meer Adidas, Kering, LVMH en PVH Corp.

Tijdens hersteldagen, zoals  na de vermeende pauze in de handelsruzie tussen de VS en China, stijgt het totaalrendement van de portefeuille soms met twee procentpunt. Als dan de volgende dag twijfel ontstaat over de uitkomsten van het overleg, daalt de portefeuille weer met hetzelfde aantal procentpunten. De portefeuille kan dan ook met recht offensief genoemd worden. De grote volatiliteit in tijden van onzekerheid, zoals nu, zorgt ervoor dat de offensieve portefeuille alleen geschikt is voor  beleggers met een sterke maag. Als we op dit moment aandelen verkopen, houden we de opbrengst overigens uit defensieve overwegingen wel even in kas, in afwachting van nieuwe kansen.

Grootste stijgers in 2018
CSX34,0%
Amazon25,8%
Union Pacific19,4%

 

Grootste dalers in 2018
Activision Blizzard31,25%
Aalberts30,9%
Apple18,4%

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!