Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 11 dec 2018 11:10

Pensioenportefeuille – goud en bedrijfsobligaties houden de schade beperkt

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De pensioenportefeuille heeft afgelopen week een tik gehad. In een week tijd daalde het rendement over heel 2018 van 0,6% tot -1,4%.

De hardste klappen vielen in het aandelensegment van de portefeuille, waar alle tien de posities verliezen leden. En dan met name onze positie in Amerikaanse dividendaandelen. De SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF verloor 6,5 procentpunt maar staat dit jaar nog wel op een winst van 2,9%.

Daarnaast liepen de verliezen op posities in aandelen uit opkomende landen verder op. Zo daalde het Comgest Growth Emerging Markets Fund 1,8 procentpunt en het Skagen Kon-Tiki Fund liefst 6 procentpunt. Met een verlies van respectievelijk 14 en 17,2% zijn deze twee fondsen de slechtst presterende posities dit jaar.

Twee winnaars, goud en bedrijfsobligaties

Slechts twee van de in totaal vijftien portefeuilleposities sloten de afgelopen week met winst af. De in solide Amerikaanse bedrijfsobligaties beleggende iShares $ Corp Bond ETF klom 0,4 procentpunt. Deze ETF komt daarmee op een winst van 0,9% over 2018.

De dollar speelde hier geen rol in. De verhouding tussen de euro en de dollar week nauwelijks af van de week daarvoor. Solide Amerikaanse bedrijfsobligaties profiteerden wel volop van de daling van de Amerikaanse tienjaarsrente. Die was groot genoeg om de stijging van de risico-opslag van ruim 10 basispunten te compenseren.

De stijgende risico-opslag maakt wel duidelijk dat beleggers zich steeds meer zorgen maken over de kredietwaardigheid van Amerikaanse bedrijven. Afgelopen week steeg de risico-opslag op solide Amerikaanse bedrijfsobligaties tot het hoogste niveau dit jaar.

De andere winnaar van de afgelopen week was – niet verrassend – goud. De iShares Physical Gold ETC won bijna een procentpunt. Met een rendement van net geen 3% is het nu de best presterende portefeuillepositie over heel 2018.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!