Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Hein Praats, 11 dec 2018 11:45

De markt is niet meer te voorspellen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Van eind 2016 tot begin dit jaar leken de markten qua beweeglijkheid in diepe rust. De volatiliteitsindex (VIX), ook wel angstgraadmeter genoemd, stond bij vlagen zelfs onder de 10.

Daar kwam tijdens de eerste correctie begin februari echter verandering in; in een mum van tijd knalde de VIX van 10 naar 30. Dergelijke sprongen, zij het iets minder heftig, hebben we sindsdien vaker gezien.

Richting ontbreekt

Grote marktschommelingen vinden vaak plaats aan het begin van een bullmarkt, nemen in de middenfase in omvang af om na jaren van opeenvolgende aandelenkoersstijgingen weer in magnitude te groeien. In de nadagen van de langstdurende bullmarkt ooit, is toenemende beweeglijkheid in de koersen dus niet verwonderlijk. Vooral fundamentele trendbeleggers ondervinden daar hinder van. ‘Maar er dienen zich dan toch des te meer kansen aan?’ zult u zich wellicht afvragen. Niet als er weinig peil op de richting valt te trekken.

Snelle omslag

We zagen begin december de aandelenbeurzen wereldwijd euforisch reageren op een akkoordje tussen de VS en China om de vijandelijkheden in de handelsoorlog voor drie maanden op te schorten. De hosannastemming was echter van zeer korte duur; aandelenkoersen zakten snel weg tot lagere niveaus dan vóór de deal. Vervolgens gooide de arrestatie van de cfo van Huawei olie (over beweeglijkheid gesproken, maar dat terzijde) op het vuur. Wanzhou Meng werd verdacht van leveringen door China’s telecomgigant aan Iran. Daarmee lapte ze Amerikaanse sanctiewetgeving aan haar laars, waardoor uitlevering aan de VS de volgende stap zal zijn. China reageerde, zoals te verwachten, furieus.

Politieke invloed

Als gevolg van de verhoogde spanning tussen de twee grootmachten, nog maar daags  na het goed verlopen Donald Trump-Xi Jinping-onderonsje, doken de beurzen prompt verder in het rood. Naast het feit dat we laat in een bullmarkt zitten, lijkt veel van de toegenomen volatiliteit tevens te wijten aan vaak niet te voorziene politieke uitspraken en beslissingen. Vooral met een wispelturig leider als Trump in de staatkundige gelederen. Het voorspellen van koersrichting wordt er door extra gevoede grilligheid aan de markt nog veel moeilijker op. Om hier toch van te profiteren ga ik de nieuw gekochte calloptie op de VIX door collega-columnist Mercx dan ook heel goed volgen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!