Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 10 dec 2018 09:53

Basic-Fit profiteert van gezondheidstrend

0 0 Leestijd ongeveer

De uitbater van fitnessclubs Basic-Fit groeit als kool. Het bedrijf ligt op koers om dit jaar ruim honderd nieuwe clubs te openen. Beleggers zijn echter de laatste tijd wat sceptischer over het groeiverhaal van de onderneming.

Basic-Fit werd als budgetketen in 2013 afgesplitst van HealthCity. Sindsdien heeft de voormalige Nederlandse tennisprof René Moos de value for money-keten verder uitgebouwd. Mede-oprichter Eric Wilborts ging verder met HealthCity. Basic-Fit maakte op 10 juni 2016 zijn opwachting aan de Amsterdamse beurs. De introductiekoers lag op €15, volledig aan de onderkant van de prijsrange van €15-€20. Bij de beursgang werden een kleine 25 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven en was er sprake van herplaatsing van twee miljoen stukken door de Britse durfinvesteerder 3i, die daarmee de helft van zijn 55%-belang verkocht. De opbrengst van de emissie van rond de €350 mln werd grotendeels gebruikt voor de aflossing van schulden. Wilborts verkocht al wat van zijn aandelen bij de beursgang en zijn laatste pluk van 5,9% ging begin juni van dit jaar weg tegen een prijs van €26,75 per stuk. Moos heeft ruim 16% van de aandelen in bezit. Afgelopen september verkocht 3i een 6,8%-belang tegen een prijs van €30,50 per stuk. De durfinvesteerder bezit daardoor nog 21% van de stukken. Twee van de drie grootaandeelhouders hebben zich dus door de enorme koerssprong laten verleiden tot verkoop. Op 26 september van dit jaar werd een piekkoers neergezet van €33,15. 3i verkocht dus niet veel onder de topkoers en kreeg drie keer zoveel voor de stukken als het bij de beursgang. De marktkapitalisatie ligt op het moment van schrijven op circa €1,5 mrd.

Gestage groei

Bij de beursgang telde Basic-Fit 351 sportscholen, verspreid over de Benelux, Frankrijk en Spanje. Sindsdien is het hard gegaan. In 2016 opende Basic-Fit in totaal 81 clubs (+24%), waarvan 48 in Frankrijk. Het aantal leden steeg dat jaar met 27% tot 1,21 mln. In 2017 kwamen er 102 clubs (+24%) bij tot een aantal van 521. Per eind september 2018 bedroeg het aantal clubs al 586. Van de 65 nieuwe clubs werden er maar liefst 57 in Frankrijk geopend. Frankrijk is daarmee veruit het grootste land voor Basic-Fit. In Frankrijk wordt de sterkste groei in Europa voorzien. Eind derde kwartaal is in Frankrijk gestart met een nationale reclamecampagne. Er waren op dat moment 217 clubs in Frankrijk, 169 in België, 157 in Nederland, 33 in Spanje en 10 in Luxemburg. Volgens Moos ligt het bedrijf goed op schema om dit jaar wederom minimaal honderd nieuwe clubs te openen. De maand oktober heeft er alweer elf opgeleverd. Dat impliceert een groei dit jaar van het aantal clubs met circa 20%. Basic-Fit is in onderhandeling over meer dan tweehonderd locaties voor nieuwe clubs. Alle zalen worden gehuurd, vastgoed bezit het bedrijf niet.

Grote fitnessketens winnen terrein
Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat grote ketens terrein winnen in de Nederlandse fitnessbranche. Zij weten  structureel meer klanten aan zich te binden, terwijl de middelgrote spelers hun bezoekersaantallen juist zien afnemen. Over de periode 2015 – 2018 steeg het aantal sporters met ruim een tiende tot 2,3 miljoen. De grotere ketens hebben inmiddels een marktaandeel van 47% waar dit twee jaar geleden nog 41% was. In 2017 zette de fitnessbranche €728 mln om. Twee jaar daarvoor was dat nog €685 mln. Deze groei was vooral te danken aan de tien grootste fitnessbedrijven.

Ambities

Basic-Fit is de snelst groeiende fitnessclub in Europa. De ambities zijn groot, vooral in Frankrijk waar het op termijn naar zeshonderd clubs wil doorgroeien. Procentueel neemt de groei natuurlijk wel af, maar het is positief dat de omzet harder groeit dan het aantal filialen. Over 2016 steeg de omzet met 28% tot €259 mln en in 2017 kwam daar nog eens 26% bij tot €326 mln. Over de eerste negen maanden van dit jaar werd een omzet gerapporteerd van €291,5 mln, een stijging van 22%. De omzetgroei is voor het leeuwendeel gecorreleerd met de groei van het aantal leden. Het aantal leden bedraagt per eind september 2018 1,78 miljoen en zal dit jaar naar verwachting met circa 23% groeien tot een kleine 1,9 miljoen. Het aantal leden per club zal tegen het jaareinde gemiddeld circa 3.060 bedragen.
Naast de vaste abonnementen zijn er ook nog andere inkomsten. Deze zijn nu nog ongeveer goed voor 3% van de totale omzet, maar groeien snel. Het gaat hier om de verkoop van dagpassen en inkomsten uit snackautomaten en het personal trainer-concept. Vooral dit laatste groeit snel en wordt dit jaar ook uitgerold in Frankrijk. Dat de omzetgroei dit jaar toch 1% achterblijft bij de groei van het aantal leden hangt samen met het feit dat een steeds groter stuk uit Frankrijk komt, waar een hoog btw-tarief geldt van 20%. Voorts had de implementatie van de boekhoudregel IFRS 15 een negatief non-cash-effect op de omzet van €0,9 mln.

Nieuwe lidmaatschapsstructuur bij Basic-Fit
Basic-Fit heeft de lidmaatschapsstructuur aangepast. Nieuwe leden kunnen kiezen uit een Comfort- of een Premium-lidmaatschap. Het Comfort-lidmaatschap kost €19,99 per vier weken, Premium €29,99. Premium-leden kunnen bij elk bezoek een vriend of een huisgenoot meenemen. Bestaande leden betalen per maand en zijn dus wat goedkoper uit.

Met de resultaten gaat het ook de goede kant op. Werd over 2015 nog een ebitda van €60,1 mln geboekt, bij de halfjaarcijfers 2018 stond al een ebitda van €56,7 mln in de boeken. Dat neigt dus naar een verdubbeling in drie jaar tijd. De ebitda-marge is door de snelle expansie wel wat gedaald van 30,8% over 2016 en 2017 naar 29,8% per eind juni 2018. Zodra alle nieuwe clubs naar de meer volwassen fase groeien, kan het klantenbestand groeien tot mogelijk gemiddeld een kleine 3.300 per club. Dat is het huidige aantal bij ‘volwassen’ clubs van ouder dan twee jaar binnen de Basic-Fit portfolio. Dan zit er weer rek in de winstmarge.

Adempauze

Ondanks de snelle expansie is Basic-Fit ook onderaan de streep winstgevend. Werd in 2015 nog een klein nettoverlies geleden van €2,3 mln, 2016 en 2017 leverde onderliggende winsten op van respectievelijk €14 mln en €23,6 mln. Bij de halfjaarcijfers 2018 werd een onderliggende nettowinstgroei van 23% gerapporteerd tot €12,7 mln. Ik blijf bij onze gehanteerde winstraming van circa €30 mln voor dit jaar, gelijk aan een winst per aandeel van €0,55. De huidige koers van €26,00 geeft een koers-winstverhouding van 47. De verhouding ondernemingswaarde (EV)/ebitda ligt op circa 14. Van dividend zal voorlopig geen sprake zijn. Aandachtspunt is verder nog de behoorlijk hoge schuldratio (nettoschuld/ebitda) van 2,7. De cashflow loopt nog altijd achter op de investeringen waardoor de nettoschuld oploopt. Na de forse koerssprong en de koerscorrectie die daarop volgde denk ik dat het aandeel voorlopig even toe is aan een adempauze. Ik verlaag het advies daarom van kopen naar houden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!