Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Opinie Jaap Barendregt, 5 dec 2018 10:50

Herstel offensieve portefeuille door Fed en Buenos Aires

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Dat was me het weekje wel. Het jaarrendement van de offensieve portefeuille steeg de afgelopen week van -6,6% naar -4,2%. Er was herstel door de Fed en de G20-top in Buenos Aires. Maar die ‘winst’ ging dinsdag weer verloren.

De portefeuille bevat vooral aandelen (circa 90%) en kasgeld. Het aandelensegment stond bij de slotstanden van maandag op een jaarrendement -1,6%. Maar dinsdag was een slechte beursdag waardoor het jaarrendement fors daalde naar -4,2%.

Herstel voor technologie en luxe

Goede berichten van de Fed en bilaterale besprekingen tussen de VS en China in Buenos Aires zorgden maandag voor een optimistisch beleggingsklimaat (zie kader). Logischerwijs waren het vooral de geplaagde sectoren Technologie en de Luxeconsumptiegoederen die herstel vertoonden. Zo steeg Amazon in de week tot en met maandag met maar liefst 12%. Apple en ASML schreven 5% bij. Modehuiseigenaar Kering steeg met 6%.

Ook in andere sectoren vielen echter mooie winsten te noteren. Zo won Deere 7%, net als Home Depot. Union Pacific zag de koers zelfs met 10% stijgen. Basic-Fit steeg met 6%. Zoals mag worden verwacht, is de offensieve portefeuille volatiel. Eerdere achterblijvers in oktober en november werden dus ‘beloond’ met koersstijging. Zij staan echter in de portefeuille nog wel op verlies.

Grote verliezer afgelopen week was gamemaker Activision Blizzard. National Beverage daalde ook, naar €76,91. De drankproducent ligt onder druk door twijfels of  mineraalwatermerk LaCroix alleen maar natuurlijk ingrediënten bevat. Een belangrijk punt, met consequenties voor de portefeuille. Enkele weken terug meldden we dat een koersdaling onder €77,50 tot verwijdering uit de portefeuille zou leiden. Dat gebeurt nu.

Keerpunt op dinsdag

In de loop van maandag ontstond twijfel over de inhoud van de overeenstemming die in Buenos Aires was bereikt tussen de VS en China. De Chinezen waren nog op tournee door de wereld en Amerikaanse autoriteiten kwamen met tegenstrijdige mededelingen over de uitkomsten van het overleg in Argentinië. Daardoor werd de onzekerheid bij beleggers weer gevoed en verdween de opluchting van maandag. Het gevolg was dat aandelen als Amazon, Apple, Kering, LVMH en modehuis PVH Corp op dinsdag weer procenten inleverden.

Het rendement van de portefeuille sinds de start op 2 november 2010 is 51,1%.

Opluchting
Het slechte aandelenklimaat van oktober en november kreeg een oppepper door de Fed en door de G20-top in Buenos Aires. Aangaande de resultaten van die top bestaat onzekerheid. Het is afwachten of er werkelijk wordt gepauzeerd in de handelsoorlog. Het beleid van de Fed lijkt daarentegen een langduriger effect te sorteren. De Fed meldde dat toekomstige rentestijgingen veel sterker afhankelijk zullen worden van de economische ontwikkelingen. Gezien de verwachting van een daling van de economische groei (het belastingpakket van Donald Trump raakt dan uitgewerkt) zou dit kunnen leiden tot minder renteverhogingen dan eerder verwacht. Daarop daalde de tienjaarsrente op Amerikaanse staatsschuld. Dat zal invloed hebben op de spaarrente. Een mogelijk lagere spaarrente maakt sparen als alternatief voor beleggen in aandelen minder populair. Dat is op termijn dan dus weer gunstig voor het aandelenklimaat.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.