Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Opinie Hein Praats, 4 dec 2018 15:07

Uitstel of afstel van executie?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Het belangrijkste wapenfeit van de G20-top in Buenos Aires was een staakt-het-vuren tussen Donald Trump en Xi Jinping. Afgesproken werd om 90 dagen pauze in te lassen om de handelsgeschillen tussen de VS en China weg te poetsen.

Daarmee blijft de door Trump geplande tariefverhoging van 10 naar 25% op $200 mrd aan Chinese producten voorlopig uit. Als tegenprestatie heeft China ingestemd met het afnemen van meer Amerikaanse handelswaar, waaronder landbouw- en energieproducten.

Euforie

Dat de handelsoorlog (nog) niet verder escaleert, kan na maanden van verslechterende verhoudingen tussen de twee economische grootmachten als lichtpuntje worden gezien. De markten reageerden in ieder geval opgetogen. De Chinese yuan won meer dan 1,5% aan waarde, in valutaland best een aanzienlijke beweging. Aandelenbeurzen schoten eveneens omhoog. Vooral oliebedrijven en autofabrikanten, alsook hun toeleveranciers, deelden in de euforie.

Uitstel of afstel

Het spookbeeld van hogere Amerikaanse invoerheffingen blijft echter boven de markt hangen. Het toenemend protectionisme werd in de slotverklaring niet eens veroordeeld. De onderliggende kwesties die de Amerikaans-Chinese relatie zo hebben vertroebeld zijn voorlopig alleen maar in de ijskast gezet. Er blijft dan ook een boel op de onderhandelingstafel liggen. Onder andere moet er overeenstemming worden bereikt over algemene handelsbelemmeringen, bescherming van intellectueel eigendom en cyberdiefstal.

Verkoop de rally

Als er aan het eind van de wapenstilstand geen akkoord over deze punten is bereikt, zal Trump de geplande verhoging van importheffingen alsnog uitvoeren. Maar zelfs al mocht dit staakt-het-vuren uiteindelijk tot concrete oplossingen leiden, dan nog lijkt de reeds toegebrachte schade aan de mondiale economie en markten te diep om even snel te kunnen herstellen.

Het valt daarom te betwijfelen of met het afgekondigde bestand nog een mooie eindejaarsrally in het verschiet ligt (om dit beleggingsjaar nog enigszins succesvol af te sluiten). De aandelenbeurzen leverden snel genoeg een deel van de winst weer in, wat maar aangeeft dat de dreiging van verdere escalatie zeker niet uit de lucht is. Misschien doen beleggers er goed aan om in afwachting van meer duidelijkheid (kortstondige) ‘spikes’ voorlopig als verkoopmoment te gebruiken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!