Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Hein Praats, 30 nov 2018 18:01

Steen des aanstoots

0 0 Leestijd ongeveer

Spanje maakte het vorige week, net voor de Brusselse Brexit-top, nog spannend. De Spaanse premier Pedro Sánchez dreigde namelijk zijn veto uit te spreken tegen het principeakkoord.

Het letterlijke struikelblok? De overzeese Britse enclave Gibraltar, een schiereilandje aan de Spaanse zuidkust van slechts 6,8 vierkante kilometer groot. Sánchez eiste vooraf schriftelijke garanties dat Spanje betrokken zou worden bij besluiten die van invloed zijn op Gibraltar. Uiteindelijk werkte zijn tactiek en kreeg hij zijn zin. De Britse regering gaf die garantie een dag voordat de Europese leiders gezamenlijk hun goedkeuring over de scheidingsafspraken gaven.

Geschiedenis
Gibraltar werd aan het einde van de Spaanse successieoorlog in 1703 door een Engels-Nederlandse troepenmacht op Spanje veroverd. In 1713 kwam het onder de Vrede van Utrecht officieel en voorgoed in Britse handen. Sindsdien heeft het schiereiland vaak voor spanningen gezorgd tussen de Britten en Spanjaarden. De ongeveer 30.000 inwoners van Gibraltar hebben door de jaren heen echter in diverse referenda altijd duidelijk gemaakt nooit onder Spaanse vlag te willen vallen, maar onder Britse soevereiniteit te willen blijven. Saillant detail in de brexit-soap: tijdens het laatst gehouden referendum in 2016 stemden de inwoners van Gibraltar massaal tegen uittreding uit de EU.

Uiteindelijk kwam het dus wel tot een principeakkoord over het scheidingsverdrag. Deze ging vergezeld van een politieke verklaring waarin de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk – met uitzondering van Gibraltar – werd beklonken.

Een steentje verlegd
Toch is dit principeakkoord slechts een ministapje in het brexit-proces. Het moet sowieso nog worden goedgekeurd door zowel het Europese als het Britse parlement. In het VK lijkt een meerderheid daarbij steeds verder te zoeken om de deal over twee weken door het Lagerhuis te drukken. Bovendien rijst de vraag of May zelf een eventuele motie van wantrouwen wel overleeft. En dan nog; in feite begint het na 29 maart 2019 allemaal pas. Vanaf de dag dat de scheiding tussen de Britten en de EU een feit is, volgt een overgangsperiode van zo’n anderhalf jaar. Daarin zullen de onderhandelingen over een nieuw (handels)verdrag verder gaan. De ‘getrotseerde’ rots van Gibraltar lijkt hiermee eerder een steentje dat op aarde slechts is verlegd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!