Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Opinie Christian Slagter-Koster, 24 nov 2018 15:45

Waarom Invesco de voorkeur blijft geven aan aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Invesco bestempelt 2018 als een moeilijk jaar en verwacht dat ook 2019 zwaar zal zijn. Aandelen blijven beter presteren dan andere activa.

De groei op langere termijn kent een aantal bedreigingen. Allereerst ziet Invesco dat in de meeste landen de bevolkingsgroei afneemt. Verder zal de normalisering van de stimuleringsmaatregelen van centrale banken decennia duren en zijn tol eisen voor de economie en financiële markten. Veel centrale banken hebben volgens Invesco een extreem stimuleringsbeleid gevoerd. Samen met de hoge overheidsschulden staan beleidsmakers daardoor zwakker bij een volgende recessie.

Verder worden aandelenmarkten historisch gezien vaak negatief beïnvloed door oorlog, snel stijgende inflatie of een recessie.

Spanningen

Een oorlog ontstaat in veel gevallen door geopolitieke spanningen. Deze kunnen volgens Invesco oplaaien tijdens de Oekraïense presidentsverkiezingen in maart 2019. Daarnaast heeft de oorlogszuchtige houding van de Amerikaanse president Donald Trump het risico op een ernstig militair conflict waar dan ook ter wereld verdubbeld. Invesco schat de kans op een oorlog in 2019 echter op slechts 20%.

Verder verwacht de vermogensbeheerder dat de kerninflatie, rentetarieven en obligatierendementen in 2019 stijgen. Dit zal leiden tot een lager rendement op vastrentende waarde, waarbij de analisten voor de komende jaren op negatieve rendementen rekenen voor Europese en Japanse obligaties.

Risico op recessie

Het risico op een recessie neemt met de dag toe en Invesco schat de kans dat dit werkelijkheid wordt op 25%, waar dat een jaar geleden nog 15% was. De analisten zien wel bemoedigende bedrijfswinsten en investeringen in de VS. Invesco verwacht dat de wereldwijde groei van het bbp in 2019 zal uitkomen op 3%, maar denkt wel dat een recessie ergens in de komende twee tot drie jaar kan plaatsvinden.

Op basis van deze verwachtingen heeft Invesco enkele veranderingen doorgevoerd in zijn portefeuille. Britse aandelen en vastgoed in het Verenigd Koninkrijk zijn hieraan toegevoegd en het advies voor deze activa luidt neutraal. Invesco denkt dat veel negatief brexitnieuws al is verwerkt in de prijzen. Daarnaast voegt de fondsbeheerder Japanse aandelen toe aan de portefeuille vanwege de sterke winst- en dividendgroei. Japanse aandelen zullen een van de hoogste rendementen realiseren denkt Invesco, dat adviseert om juist uit grondstoffen zoals goud te blijven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!