Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Opinie Hein Praats, 22 nov 2018 11:00

Centrale banken als groen rolmodel

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Centrale banken zetten van oudsher monetair de beleidslijnen uit en houden financieel toezicht. Maar in de transitie naar een duurzamere samenleving mogen ze actiever worden. Onder meer door zelf het goede voorbeeld te geven.

Het nakomen van het klimaatakkoord van Parijs en het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, de zogeheten Sustainable Development Goals (SDG), vereisen aanzienlijke investeringen in zowel de private als de publieke sector. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft berekend dat daarvoor tot 2030 jaarlijks zo’n $6,3 bln nodig is aan infrastructurele investeringen in energie, transport, water en telecommunicatie. De huidige jaarlijkse uitgaven van tussen de $3,4-4,4 bln voor een duurzamere infrastructuur schieten daarin tekort.

Op het gebied van duurzaamheid heeft vooral klimaatverandering een negatieve impact op diverse risicovlakken, te weten:
Fysieke risico’s door de invloed van extreme weersomstandigheden op huishoudens, bedrijven en de bredere economie;
Overgangsrisico’s bij de herwaardering van aandelen- en (bedrijfs)obligatiekoersen door rekening te houden met de overgang naar een koolstofarmere economie;
En aansprakelijkheidsrisico’s die te maken hebben met een toename in juridische disputen en de daarmee gepaarde gaande hoge kosten voor de veroorzakers van klimaatverandering.

Voorbeeldfunctie

In een onlangs verschenen rapport pleit de Duitse vermogensbeheerder DWS ervoor dat ook centrale banken een actievere rol bij verantwoord beleggen moeten gaan spelen. Als monetaire autoriteit en toezichthouder moeten ze de transitie naar een koolstofarme economie niet alleen passief ondersteunen, maar echt actief inspringen op de risico’s en kansen die voortvloeien uit klimaatverandering en de SDG’s. Ons land blijkt daarin een voortrekkersrol te hebben genomen met de toezegging van De Nederlandsche Bank (DNB) om begin 2019 de zes principes voor verantwoord beleggen, de zogeheten Principles for Responsible Investing, de PRI, te ondertekenen.

Maar centrale banken kunnen meer doen. Onder de kerntaken van een centrale bank vallen onder meer het uitstippelen van monetair beleid, het toezicht houden op banken en andere geldverstrekkers en het bewaken van de prijsstabiliteit. Maar in de loop der tijd heeft de rol van centrale banken zich geëvolueerd, waarin ook steeds vaker minder traditionele tactieken zijn ingezet. Het kwantitatieve verruimingsbeleid (QE) als antwoord op de wereldwijde financiële crisis is daar een goed voorbeeld van, waarbij grote obligatieopkoopprogramma’s hebben geleid tot een historisch grote uitbreiding van de balansen van de centrale banken.

Groenere invalshoek

Uit onderzoek is echter gebleken dat meer dan de helft van de obligaties die onder het QE-programma werden gekocht van emittenten waren uit de productie- en elektriciteitssector. En dat terwijl juist die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de uitstoot van broeikasgassen. Dit opent de discussie over hoe klimaatgerelateerde en milieuspecifieke aspecten onderdeel kunnen, wellicht zelfs moeten, gaan uitmaken van een bredere diversificatiestrategie en groenere invalshoek bij eventueel toekomstige versoepelende beleidsronden. Ook kunnen centrale banken een kader creëren van Environmental, Social & Governance criteria (ESG) voor het verantwoord beleggen van hun eigen reserves en pensioenfondsen. Daarnaast zou hun monetair beleid gunstiger regels kunnen voorschrijven voor kapitaal- en reserveratio’s kunnen bij bijvoorbeeld beleggingen in energie-efficiënte hypotheken en groene obligaties.

Overigens doen niet alleen centrale banken, maar ook alle beleggers er goed aan om meer verantwoord te beleggen. De resultaten van bedrijven met hoge ESG-scores zijn volgens de kenners namelijk aantoonbaar beter.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!