Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Advies Jeroen Boogaard, 20 nov 2018 16:45

OCI klaar voor flinke eindsprint

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Kunstmest- en methanolfabrikant OCI maakt zich op voor een sterk vierde kwartaal. De nieuwe fabrieken draaien dan op volle toeren en de prijzen zijn ondertussen gestegen.

OCI heeft in het derde kwartaal de verkoopvolumes van de eigen producten met 16% opgevoerd. Het lagere groeitempo vergeleken met de voorgaande kwartalen kwam door geplande onderhoudswerkzaamheden en bovendien zorgden de lage waterstanden in de rivieren voor logistieke problemen. Daarnaast koos OCI er bewust voor om de nieuwe Amerikaanse kunstmestfabriek een maand stil te leggen teneinde het productieproces te optimaliseren. Ondanks het productieverlies steeg de omzet vergeleken met een jaar geleden met 33% naar $774 mln. Het bedrijf spint garen bij de hogere kunstmest- en methanolprijzen, die in een jaar tijd met 30% tot 40% zijn gestegen. Exclusief bijzondere posten kwam de ebitda uit op $230 mln (+35%). Onderaan de streep halveerde het nettoverlies naar $14,5 mln.

Schuldenberg daalt

De hoge rentelasten die nu nog op de winst drukken kunnen fors gaan dalen. Nu de kapitaalinvesteringen achter de rug zijn, stellen de gunstige marktomstandigheden en grotere productiecapaciteit OCI namelijk in staat om de schuldpositie versneld af te bouwen. Naar verwachting komt de nettoschuld/ebitda ratio eind volgend jaar al uit op 2,5, tegen circa 4,4 ultimo 2018. Daarna wil het bedrijf dividend uitkeren en aandelen inkopen. In het vierde kwartaal is er geen onderhoud gepland en zal de nieuwe methanolfabriek voor het eerst volledig bijdragen. De productie is voor een groot deel uitverkocht tegen duidelijk hogere prijzen. OCI verwacht dan ook een sterke afsluiting van het jaar. Ook voor 2019 is het positief gestemd. Doordat er minder capaciteit bijkomt, wordt de markt krapper.

De koers van OCI is na een sterke rally de laatste tijd weer flink omlaag gekomen en moest na de degelijke kwartaalcijfers verder terrein prijsgeven. De sancties tegen Iran hebben vooralsnog weinig effect op het aanbod en door de teruggevallen olieprijs is methanol een minder interessant alternatief voor energietoepassingen. De methanolprijzen zijn de laatste tijd weer wat gedaald. Gelet op de gunstige langetermijnvooruitzichten blijft OCI bij een k/w van 10,8 voor 2019 echter koopwaardig voor speculatief ingestelde beleggers.

*Auteur heeft een positie in OCI.

DERDEKWARTAALCIJFERS
In mln $20182017
Omzet773,5583,4
Aangepast ebitda229,9169,9
Netttoverlies14,531,2

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!