Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Christian Slagter-Koster, 20 nov 2018 11:31

Beurzen Vandaag: Chipbedrijven onderaan op Beursplein

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De Europese beurzen hebben dinsdag de neerwaartse lijn doorgetrokken. In Nederland moeten vooral chipbedrijven het ontgelden.

Wereldwijd staan technologiebedrijven dinsdag onder druk door onder meer het bericht dat Chinese onderzoekers de drie grootste chipmakers ter wereld betichten van machtsmisbruik. Het zou gaan om Samsung Electronics, SK Hynix en Micron Technology. Verder druppelen de laatste bedrijfscijfers over de afgelopen periode binnen.

NEDERLAND

De AEX noteert 0,9% in de min op 514 punten en de AMX verliest 1,5% tot 693 punten. Op het Beursplein moeten halfgeleiderproducenten het wederom ontgelden en zijn ASML, ASMI en Besi de gebeten hond. De grootste dalers zijn echter BAM en Adyen, terwijl het aantal stijgers minimaal is.

Deze morgen kwam Lucas Bols met zijn halfjaarcijfers naar buiten. Over de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar 2018/2019 kampte het bedrijf met negatieve wisselkoerseffecten, waardoor de omzet met 2% daalde tot €47,8 mln en de nettowinst met 10% tot €7,9 mln.

 

Grootste stijgers AEX/AMX om 10:00 uur:

Corbion +0,8%

Unilever +0,5%

Flow Traders +0,4%

Grootste dalers AEX/AMX om 10:00 uur:

BAM -7,4%

Adyen -4,4%

Besi -4%

 

EUROPA

De Eurostoxx50 staat 1,1% in de min op 3126 punten. Unilever behoort met een minieme plus tot de grootste winnaars terwijl ASML de lijst van verliezers aanvoert, kort daarna gevolgd door BASF. Het Duitse chemiebedrijf kondigde dinsdag een grote reorganisatie aan, om op deze manier de jaarwinst op te voeren tot €2 mrd.

 

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 10:00 uur:

Enel +1,6%

Unilever +0,5%

Iberdrola +0,1%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 10:00 uur:

ASML -3,2%

BASF -3%

Intesa -2,7%

 

VERENIGDE STATEN

Amerikaanse techaandelen waren maandag uit de gratie en de sector beleefde de grootste uitverkoop in bijna drie jaar tijd. De Dow Jones sloot uiteindelijk 1,6% lager op 25.017,44 punten. Apple behoorde tot een van de grootste dalers, nadat het bedrijf had meegedeeld de productie voor de iPhone verder terug te schroeven.

Daarnaast stond Boeing onder druk omdat de vliegtuigbouwer informatie zou hebben achtergehouden aan piloten en vliegtuigmaatschappijen over een fout in zijn automatische besturingssysteem in de Boeing 737 Max. Dit zou een van de oorzaken zijn van de recente vliegtuigcrash van het Indonesische Lion Air.

 

Grootste stijgers Dow Jones op 19 november:

Pfizer +1,5%

The Travelers +1,4%

Johnson & Johnson +1,2%

Grootste dalers Dow Jones op 19 november:

Boeing -4,5%

Apple -4%

Visa -3,9%

 

GRAFIEK VAN DE DAG

Waar veel Westerse beurzen dalen, lijken aandelenbeurzen van opkomende markten weer de opgaande lijn te hebben gevonden. Robeco waarschuwt wel dat de bodem wellicht nog niet is bereikt, onder meer door druk op de Amerikaanse dollar en daardoor krappere liquiditeit voor opkomende markten.

Robeco opkomende markten 2018

AGENDA

Dinsdag 20 november

  • Halfjaarcijfers Lucas Bols
  • Consumentenvertrouwen België
  • Werkloosheidscijfers Frankrijk

Woensdag 21 november

  • Jaarcijfers TIE Kinetix
  • VolkerWessels ex-dividend
  • Consumentenvertrouwen Nederland
  • Consumentenvertrouwen Verenigde Staten
  • Werkloosheid Verenigde Staten
  • Olievoorraden Verenigde Staten

 

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!