Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
image description
Tip Terugblik Hildo Laman, 19 nov 2018 09:52

Tipterugblik: Microchip Technologies

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen

De tip van een jaar geleden, Microchip Technologies, heeft niet gebracht wat ik ervan gehoopt had. Het rendement omgerekend in euro en inclusief dividend is -11,9%. De negatieve stemming dit jaar onder beleggers over de chipmarkt speelt een belangrijke rol bij dit resultaat.

De omzet zal het lopende  boekjaar (tot eind maart 2019) naar verwachting met zo’n 32% toenemen. Dit komt mede door de overname van Microsemi afgelopen mei. Twee jaar eerder heeft de chipmaker al Atmel overgenomen. De komende jaren zijn er nog schaalvoordelen te verwachten door deze overnames. Het bedrijf rekent erop dat de winst per aandeel (op Non GAAP-basis, dus zonder bijzondere posten ) naar $8 kan groeien. Met een koers van ongeveer $75 is het aandeel dan op dit moment niet duur te noemen.

Advies Microchip

Desondanks is mijn advies nu ‘verkopen’. Niet omdat ik verwacht dat de koers zal gaan zaken in 2019, maar omdat ik denk dat er in de chipmarkt betere alternatieven voorhanden zijn. Bijvoorbeeld de producent van geheugenchips Micron, dat een nog veel lagere waardering heeft, en een betere balans. Op de balans van Microchip staat nog een schuld van €9,6 mrd door de overnames. Dit wordt wel afgebouwd, maar het maakt het bedrijf gevoeliger voor een mogelijke recessie. Ik ga niet uit van een recessie volgend jaar, maar onmogelijk is het natuurlijk niet. Een grote schuld is een extra risico, dat niet elk bedrijf heeft. Ook bij de chipmachinemakers zijn er aantrekkelijkere alternatieven, zoals de tip van oktober, Ichor. En natuurlijk de Nederlandse chipmachinemakers ASML, ASMI en Besi.