Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Hein Praats, 15 nov 2018 11:00

Uitslag ‘midterms’ vraagt om selectiever beleid van beleggers

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De Amerikaanse tussentijdse verkiezingen zijn achter de rug en daarmee zijn de nieuwe machtsverhoudingen bekend. Hoewel de consequenties op Trumps beleid niet eenduidig zijn, zullen beleggers rekening moeten houden met een toename in volatiliteit.

De Verenigde Staten gingen vorige week naar de stembus voor de tussentijdse verkiezingen, de zogeheten ‘midterms’. Zoals in de peilingen al werd verwacht, hielden de Republikeinen de controle in de Senaat en namen de Democraten die over in het Huis van Afgevaardigden.

Meer samenwerken

De wisseling van de wacht in het Huis maakt een einde aan acht jaar hegemonie van de Republikeinen in beide kamers van het Congres. Daarmee wordt ook de macht van Trump ingeperkt en zal de Amerikaanse president meer tijd en ruimte moeten vrijmaken voor samenwerking. Dat hoeft echter niet op alle beleidsterreinen in dezelfde mate. Vanuit marktperspectief kan de macht grofweg als volgt worden verdeeld: het Huis heeft de meeste bevoegdheden op het gebied van de financiële huishouding, de Senaat op het gebied van het buitenlandbeleid.

Omdat Trump geen dollar mag uitgeven zonder goedkeuring van de begrotingswetten door het Congres, zal het moeilijker worden om de Amerikaanse economie ongebreideld te blijven stimuleren. Met een president die zo gefocust is op economische data en de stand van de Amerikaanse beurzen, is dat voor beleggers door de bank genomen minder goed nieuws. De belastingverlagingen en procyclische budgettaire expansie van Trump lijken de economische activiteit, en daarmee de financiële markten, namelijk zeker te hebben bevorderd. Dat komt onder meer tot uiting in de oplopende vertrouwenscijfers van Amerikaanse midden- en kleinbedrijven (NFIB) sinds de aanstelling van Trump als president van de VS (zie grafiek).

Einde fiscale expansie

Maar de machtssplitsing tussen de Senaat en het Huis en de onderling concurrerende agenda’s van de Republikeinen en Democraten, maken overeenstemming over verder fiscaal expansief beleid dus hoogst onwaarschijnlijk. Hoewel dat op den duur zou kunnen leiden tot een zekere mate van groeiafname, hebben beide kampen van de andere kant ook zeker wel raakvlakken. De noodzaak om de Amerikaanse infrastructuur naar een hoger plan te trekken bijvoorbeeld. De investeringen die daarvoor nodig zijn, zouden juist weer stimulerend (blijven) werken voor economische groei.

Buitenlands beleid

Voor wat betreft het buitenlands beleid: omdat Trump kan steunen op een ruime meerderheid in de Senaat, is de kans klein dat daar verandering in komt. Sterker nog, verwacht mag worden dat hij zich, daar waar hij de touwtjes nog wél in handen heeft, des te meer zal laten gelden. De markt zal zijn protectionistische maatregelen in het algemeen, en de strijd om de importtarieven tussen de VS en China in het bijzonder, daarom met argusogen blijven volgen.

Het goede nieuws is dat de geschiedenis uitwijst dat aandelen sterk presteren na tussentijdse verkiezingen. Na elk van de laatste zeventien tussentijdse verkiezingen die teruggaan tot 1950, stegen de koersen in de twaalf maanden daaropvolgend. Hoewel het dit keer wellicht anders voelt – vooral met het oog op de langste bullmarkt ooit, waarin we ons bevinden en die vroeg of laat toch een keer ten einde zal komen – suggereert de historie toch echt anders.

De onzekerheid over de mate van samenwerking tussen Republikeinen en Democraten, alsook over de ontwikkelingen van de handelsoorlog, zal waarschijnlijk leiden tot een hogere volatiliteit in de markten. Maar dat is met de daaruit voortvloeiende kansen eigenlijk ook goed nieuws voor beleggers. In plaats van echter elke dip in de Dow Jones of S&P500-index maar blindelings te kopen in een toch al laatcyclische Amerikaanse economie, denk ik dat beleggers wel selectiever in hun beleid moeten worden. Met meer focus op individuele aandelenselectie, waarderingen en diversificatie van de portefeuille.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!