Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Hein Praats, 15 nov 2018 12:00

SBM Offshore trekt stijgende lijn door

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

SBM Offshore is goed gepositioneerd om verder van het herstel in de olie- en gasmarkt te profiteren. De oliedienstverlener voorziet zelfs iets meer winst voor heel 2018.

Met een omzet van $1,25 mrd over de eerste negen maanden van dit jaar, ligt SBM Offshore naar eigen zeggen op schema om de doelstelling van in totaal $1,7 mrd voor heel 2018 te halen. De winstprognose werd omhoog bijgesteld, zij het marginaal: van ‘rond’ naar ‘boven’ de $750 mln.

Schuldenpositie verbeterd

Bij het onderdeel Turnkey, de divisie die zogeheten FPSO’s (drijvende platforms voor de productie opslag en overslag van olie en gas) ‘kant en klaar’ verkoopt, steeg de omzet met meer dan 100% tot $262 mln. Bij Lease and Operate, die FPSO’s onder eigen beheer verhuurt aan klanten, daalde deze met 13% tot $984 mln wat vooral het gevolg was van de verkoop een van de FPSO’s eerder dit jaar. De netto schuldpositie van SBM nam met $600 mln af en stond aan het eind van het derde kwartaal op $2,3 mrd. Dat is een daling van 21% ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

SBM liet weten dat het Fast4WardTM-concept, waarmee FPSO’s sneller kunnen worden gebouwd met een grotere productiecapaciteit, tot steeds grotere interesse onder haar klanten leidt. De oliedienstverlener zei verheugd te zijn met de toezegging van een nieuwe order om een tweede Fast4WardTM-romp op de SWS-werf in Shanghai te bouwen.

Goed gepositioneerd

In het derde kwartaal werd tevens een akkoord gesloten met de Braziliaanse aanklager over een langlopende corruptieaffaire. Hoewel dit nog door de zogeheten Vijfde Kamer van het Openbaar Ministerie moet worden goedgekeurd, staat de deur naar de Braziliaanse markt – die goed is voor de helft van de totale omzet van SBM – weer open.

Ceo Bruno Chabas zei in een toelichting dat SBM Offshore prima is gepositioneerd om te profiteren van het huidige herstel in de olie- en gasindustrie. Hij vond het verder bemoedigend dat de activiteiten in de Turnkey divisie groeien en dat Lease and Operate sterke cashflows genereren dankzij een goed gevuld orderboek. Op basis van deze gedegen cijfers en goede vooruitzichten handhaaf ik mijn koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.