Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Karel Mercx, 15 nov 2018 10:30

IJkpersoon Roos nog iedere dag blij met haar techaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Roos wil haar dochter laten studeren en moet enig risico lopen om dat doel te bereiken. Van haar keuze twee jaar geleden om Amerikaanse techaandelen in haar portefeuille op te nemen, heeft ze bepaald geen spijt gehad.

De portefeuille van Roos is de enige die afwijkt van onze verwachtingen. Haar totaalrendement van 12,4% is hoger dan dat van de meest risicovolle portefeuille van Floris die op 10,5% staat. Dat komt vooral door de Amerikaanse technologieaandelen die Roos in haar mandje heeft. Deze aandelen hebben sinds 30 september 2016 – het meetmoment aan de vooravond van het begin van de Academy – een rendement gegenereerd van 50,6% in Amerikaanse dollars. In de betreffende periode is de euro-dollarkoers nauwelijks veranderd waardoor een rendement van 49,2% overblijft. Ze blijft belegd in Amerikaanse technologieaandelen, want hun winsten lopen in hetzelfde tempo op als de koersen. De waarderingen zijn zodoende niet opgelopen.

IJkpersoon Roos (37)
Roos was ten tijde van de start van de Beleggers Belangen Academy 37 jaar. Ze werkt als juridisch medewerker op een universiteit, tegen een jaarsalaris van €35.000. Daarnaast heeft ze een webshop die zo’n €200 per maand oplevert. Die webshop maakt intussen aardig wat winst. Roos was aanvankelijk van plan meer te gaan sparen en maandelijks €250 op een spaarrekening te zetten. Die spaarrekening is echter een steeds minder aantrekkelijke bestemming voor haar vermogen. De huidige spaarrente is veel te laag om haar financiële doelen te behalen. Haar eerste financiële doel is om haar dochter te laten studeren. Die zal naar verwachting over tien jaar met haar studie gaan beginnen. Ze is weliswaar niet van plan alle kosten voor haar dochter op zich te nemen, maar ze wil haar wel financieel kunnen ondersteunen. Daarvoor wil ze over tien jaar een bedrag van zeker €25.000 aan vermogen hebben. Parallel hieraan loopt nog een tweede doelstelling: financieel onafhankelijk zijn. Voor Roos betekent dit dat zij haar baan aan de universiteit kan opgeven en kan leven van de inkomsten van haar webshop en haar beleggingsportefeuille. Voor het behalen van haar tweede doelstelling wil ze de tijd nemen: 20 tot 25 jaar. Ze heeft geen startkapitaal, maar ze kan zeker €300 per maand opzijzetten. Sparen is de eerste optie die Roos heeft onderzocht. Wanneer ze maandelijks €300 tegen een spaarrente van 0,4% opzijzet, staat na tien jaar een bedrag van €36.700 op haar rekening. Dat lijkt niet slecht, maar alleen al voor de studie van haar dochter heeft Roos minimaal €25.000 nodig. Dat betekent dat zij na die tien jaar met slechts €13.000 verder kan sparen of beleggen om haar tweede doel van financiële onafhankelijkheid te bereiken. Dat is veel te weinig en Roos gaat dan ook op zoek naar alternatieven met een hogere rendementsverwachting. Ze zal dus meer risico moeten nemen en is daar ook toe bereid.

Veel beleggers maken de risicoafweging zoals Roos die maakt vooral in de context van hun eigen persoonlijkheid. Ben ik iemand die risico neemt? Lig ik ‘s nachts wakker van grote koersverliezen? Het is begrijpelijk om er op deze manier naar te kijken, maar het is geen praktische inschatting van het risico dat u als belegger loopt. Een portefeuille hoeft geen afspiegeling van iemands persoonlijkheid te zijn, het gaat erom welk bedrag een belegger nodig heeft en wanneer dit bereikt moet zijn. Deze twee vragen moeten de drijvende kracht achter de assetallocatie van de beleggingsportefeuille zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!