IJkpersoon Erik heeft last van de rente in de VS
De start van de twee portefeuilles van Erik overtrof de verwachtingen. In de eerste vijftien maanden was er voor ‘Erik offensief’, gerekend tegen slotkoersen van 30 september 2016, een rendement van 7,3%. Geannualiseerd is dit 5,8%. Het extra risico werd in deze periode beloond.
‘Erik defensief’ had ook geen klagen over de eerste vijftien maanden, met een rendement van 4,71% en op jaarbasis 3,75%. Dat was de balans eind 2017, maar vervolgens zat het beide Eriks in de eerste tien maanden van 2018 niet mee. Begin 2018 kwam er op het oog goed nieuws van het banenfront in de Verenigde Staten. De salarisverhogingen in het Amerikaanse bedrijfsleven waren een stuk hoger dan verwacht. Een gevolg hiervan was wel dat beleggers in de greep raakten van inflatieangst. Deze angst verdween in de lente, maar angst voor een handelsoorlog nam het stokje over. Dit leidde ertoe dat de rente ging stijgen en dat zette twee ontwikkelingen in gang die de portefeuille van Erik op een negatieve manier raakten.
De stijgende rente bracht ten eerste dalende obligatiekoersen met zich mee (er zijn immers nieuwe obligaties te koop voor een hogere rente). Ten tweede was in de Verenigde Staten een alternatief voor dividendaandelen aan het ontstaan: sparen. Dit deed de westerse dividendaandelen dalen en dat is te merken in de jaarrendementen van beide varianten van Eriks portefeuille. ‘Erik offensief’ staat in 2018 tot nu toe op een jaarverlies van 0,27% en ‘Erik defensief’ levert 1,48% in.
De reden dat de defensieve variant harder naar beneden is gegaan, is dat in ‘Erik offensief’ een aantal beleggingen zit die het verlies dempen, zoals dividendaandelen uit de opkomende markten. Die staan voor 2018 0,68% in de plus. Mocht er echt een wereldwijde correctie komen, dan gaan deze aandelen ook onderuit en zal Eriks offensieve mandje hoogstwaarschijnlijk hardere klappen krijgen dan zijn defensieve portefeuille.
Offensief
Defensief