Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
image description
Advies Peter Schutte, 14 nov 2018 15:02

Pon wil 20% belang in Accell

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Pon Holding doet een tweede poging fietsfabriek Accell binnen te dringen. Dit keer gaat het niet om een volledige overname maar om een partieel bod op een vijfde van de stukken.

Vorig jaar april bood Pon €33,72 voor alle aandelen Accell. Accell vond het bod te laag en werd daarbij gesteund door grootaandeelhouders. Een verkeerde beslissing, want sindsdien zijn de resultaten van Accell flink onder druk komen te staan. Over 2017 daalde de winst met 67,5% en over de eerste helft van dit jaar zakte het resultaat met nog eens 2,9%. Het Friese bedrijf wordt overlopen door de concurrentie, ook van Pon zelf, en mist de slag op internet. De koers zakte terug tot een dieptepunt van €15,02 afgelopen maandag. De VEB had op haar website geschreven dat beleggers het vertrouwen in Accell verliezen. De belangenorganisatie verwees naar grootaandeelhouder Teslin die onlangs het vertrek van Ab Pasman, voorzitter van de raad van commissarissen van Accell verlangde. Pasman had in de ogen van Teslin moeten weten hoe Accell er echt voor stond en op het bod moeten ingaan. Voorts was er opschudding over een door Accell eerder foutief gepubliceerde passage in het jaarverslag over de bankconvenanten. Accell biechtte deze week ineens op dat het bedrijf dit op 28 maart van dit jaar stilletjes had gecorrigeerd en dat het altijd aan de bankconvenanten had voldaan.

Bod Pon

En dan ineens het bod van Pon. Voor het belang van 20% biedt het bedrijf €19 per aandeel, een premie van 25%. Inmiddels noteert de koers van Accell licht boven de €19. Beleggers gokken er blijkbaar op dat Pon in een later stadium zijn belang verder wil uitbouwen. Logisch, om synergie te benutten. Pon, tevens eigenaar van Gazelle, is een stuk goedkoper uit dan anderhalf jaar terug, maar intussen is Accell verder afgegleden. Uitgaande van een winst per aandeel van circa €1,20 voor dit jaar bedraagt de koers-winstverhouding bijna 16. Dat is niet weinig voor een bedrijf dat weliswaar opereert in een groeimarkt, maar waar het flink marktaandeel verliest. De zet van Pon lijkt vooral strategisch om concurrerende biedingen op Accell te dwarsbomen. Ik zie het bod van Pon daarom als een verkoopkans.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!