Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Opinie Hein Praats, 8 nov 2018 11:00

Na tien jaar bitcoin blijft de toekomst ongewis

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden

De bitcoin vierde vorige week zijn tienjarig jubileum. Een mooi moment om terug te kijken, maar vooral ook om vooruit te blikken. Gaan crypto’s de komende tijd echt mainstream of is het slechts een experiment dat gedoemd is te mislukken?

Het was op 31 oktober precies tien jaar geleden dat ene Satoshi Nakamoto een whitepaper publiceerde met de titel ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’. Tot op de dag van vandaag speculeert men over de identiteit van de bedenker(s) van de cryptomunt. Wel is duidelijk dat de bitcoin – anderhalve maand na de val van Lehman Brothers – vooral in het leven werd geroepen door het verlies aan vertrouwen in de bancaire sector.

Hoogte- en dieptepunten

In het document werd een decentraal monetair systeem geïntroduceerd met een digitale munt die zonder tussenkomst van intermediairs, zoals (centrale) banken, kan worden verhandeld. In plaats daarvan voeren gebruikers de transacties onderling uit. Door middel van cryptografie worden die gecodeerd en met behulp van blockchaintechnologie opgeslagen in een openbare digitale database.

Hoewel de eerste bitcoins al eerder van elektronische portemonnee wisselden, staat 21 mei 2010 in de boeken als datum van de eerste ‘officiële’ bitcointransactie; toen de digitale munt nog maar een fractie van een cent waard was, werden twee pizza’s voor 10.000 coins besteld. In de jaren daarna werden zware koersexplosies opgevolgd door extreme correcties. Nadat de bitcoin eind 2013 voor het eerst boven $1.000 was uitgekomen, volgde een paar maanden later de crash naar net boven $100. In 2017 bereikte de virtuele munt zijn hoogtepunt van rond $20.000, om vervolgens weer meer dan tweederde aan waarde in te leveren.

Oplichting en fraude

Door de snelle prijsstijging van de bitcoin in 2017 groeide ook het aantal ICO’s (inital coin offerings) van andere cryptomunten. Vele daarvan verdwenen echter ook net zo snel weer van het toneel. Dat kwam vooral door een stroom aan negatieve berichten over hacks en ongebreidelde oplichting en fraude bij het aanbieden van nieuwe crypto’s en de handel in bestaande. Bovendien waren er, en zijn er nog steeds, relatief weinig bedrijven die crypto-betalingen accepteerden. Dat daarnaast de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC de introductie van bitcoin-ETF’s niet toestaat, maakt het voor de virtuele munt moeilijker om door een groter beleggersschare te worden geaccepteerd.

Aan de andere kant neemt de extreme volatiliteit die de cryptomarkt lange tijd definieerde geleidelijk aan af. Daarmee is de sector, in ieder geval voorlopig, in rustiger vaarwater terecht gekomen en heeft het daarmee de kleutertijd wellicht achter zich gelaten. Dat zou slecht nieuws zijn voor de kortetermijnspeculant, maar wel iets wat de langetermijnbeleggers graag zien. En juist die laatste groep vormt volgens velen de sleutel tot een zegevierende, stabielere cryptomarkt.

Onzekere toekomst

Hoewel digitale munten een meer mainstream adoptie lijken te vergaren, met ook traditionele banken die steeds vaker handelsplatformen voor virtuele valuta’s openen, wacht de bitcoin een onzekere toekomst. Zelfs cryptogoeroe Wences Casares, alom bekend als bitcoins ‘Patient Zero’ vanwege zijn stimulerende rol voor cryptomunten in Silicon Valley, uitte tijdens een interview op Bloomberg recent zijn zorgen over ’s werelds beroemdste digitale munt. De Argentijnse zakenman, die sinds 2016 onder meer ook lid is van de raad van bestuur van PayPal, noemde daarin de bitcoin een intellectueel experiment, waarvan de komende jaren moeten uitwijzen of het een succes wordt of uitdraait op een mislukking. Voor beleggers draait het daar wel vaker op uit: de ene keer win je, de andere keer verlies je.…

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!