Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 6 nov 2018 11:40

Dividendportefeuille: sterk herstel in superweek

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De dividendportefeuille staat na een uitstekende week op ruim 5% rendement in 2018. Grote uitschieters waren de aandelen uit de sectoren chemie en industrie. Dat waren juist de grootste dalers in de maand oktober.

Zo snel als hij omlaag ging, veerde de dividendportefeuille de afgelopen week weer op, met een rendement dat van krap 1% opkrabbelde tot +5,1% bij de slotkoersen van maandag 5 november. Dat herstel was broodnodig. Ook was het terecht, gezien de overdreven afstraffing van veel kwaliteitsaandelen uit met name de sectoren industrie en chemie, die met bijna 25% zwaar vertegenwoordig zijn.

Grootste dalers oktober nu grootste stijgers

Grootste stijgers op weekbasis waren de industrials Parker Hannifin en A.O. Smith, met allebei +13%. Ze werden op de voet gevolgd door twee andere grote dalers dit jaar, H.B. Fuller (+12,2%) en DowDuPont (+10,7%). In de dividendspecial van vorige week stonden precies deze vier aandelen nog aangeduid als grootste dalers in de maand oktober. De koersverliezen liepen toen op tot meer dan 20% binnen enkele weken tijd.

Van dit viertal kwamen DowDuPont en A.O. Smith met kwartaalcijfers die door beleggers goed ontvangen werden. Boilerproducent A.O. Smith, die een belangrijk deel van de omzet uit China haalt, stelde gerust met een voor 2019 voorziene omzetgroei van 5,5 tot 7,0% in lokale valuta. Na een dieptepunt van $40,34 op 30 oktober staat A.O. Smith inmiddels op $48,25. DowDuPont pluste 8% na een prima derde kwartaal waarin een 10% hogere omzet werd gerealiseerd.

Andere grote stijgers op weekbasis waren LVMH, Sanofi, Marriott, Texas Instruments, Intel, VF Corp en Ecolab. Alleen Reckit-Benckiser deed met -4,3% een stap terug na een onverwacht lage omzetgroei in het derde kwartaal. Ook Coloplast deed een stapje terug na de jongste kwartaalcijfers, maar herstelde in de dagen erna. Het aandeel van de producent van onder meer catheters blijft in 2018 een van de uitblinkers binnen de dividendportefeuille met +24%.

Dividendrendement loopt verder op

Centraal bij de dividendportefeuille staat een jaarlijks groeiend dividend. In 2018 loopt alles wat dat betreft weer op rolletjes, met per 5 november 31 dividendverhogingen op 36 aandelen. Als laatste wapenfeit verhoogde het Deense healthcarebedrijf Coloplast het slotdividend met 5% tot DKK11 (ex-dividend 6 december). Bovendien verwacht ik in december nog drie forse dividendverhogingen voor achtereenvolgens Abbott Laboratories, Becton Dickinson en Ecolab. Alleen DowDuPont en Münchener Rück zullen het dividend dit jaar niet verhogen. Absolute uitschieter in 2018 is A.O. Smith, met een 53% hogere uitkering. Dankzij de dividendverhogingen en de lagere beurskoersen is het gemiddelde dividendrendement weer opgelopen tot bijna 2,5%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!