Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Advies Hein Praats, 6 nov 2018 15:23

Buitenlandse oliereuzen varen wel bij hogere olieprijs

0 0 Leestijd ongeveer

Ook in het derde kwartaal pakte de hogere olieprijs goed uit voor de resultaten van olie- en gasbedrijven. Nadat eerder Shell al mooie cijfers had getoond, zijn ook de winsten van Total, Exxon Mobil en BP flink gestegen.

De olieprijs staat sinds begin vorige maand onder druk. Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat de weg omhoog weer wordt gevonden (zie kader). Dat zou goed nieuws zijn voor de grote oliebedrijven, die toch al in een positieve fase zitten. We bespreken de derdekwartaalcijfers van drie buitenlandse oliegiganten.

Total

Total profiteerde afgelopen kwartaal bijna één-op-één van de hogere olieprijzen. Waar olie vergeleken met dezelfde periode vorig jaar 44% in prijs steeg, viel de nettowinst van de Franse olie- en gasreus 45% hoger uit. In een toelichting op de cijfers zei ceo Patrick Pouyanné dat de goede resultaten bevestigen dat Total ten volle te profiteert van de gunstige marktomstandigheden en haar doelstellingen voor productiegroei en kostendiscipline realiseert dankzij goede operationele efficiëntie.

Verder meldde de topman dat de opgelopen olieprijs niet automatisch betekent dat Total meer gaat investeren. Hoewel de investeringsplannen voor volgend jaar dus waarschijnlijk ongewijzigd blijven, handhaaf ik mijn houdadvies.

Exxon Mobil

Ook de winst van Exxon Mobil steeg fors in het derde kwartaal: tot ruim $6 mrd. Dat komt overeen met een stijging van 57% vergeleken met een jaar eerder. Hoewel er 2% minder olie werd opgepompt dan in dezelfde periode vorig jaar, lag dit resultaat boven verwachting van analisten. De winst uit de raffinageactiviteiten verbeterde, maar de zogeheten downtime (stilstand) in deze divisie drukte wel op de cijfers.

Niettemin is het voor het eerst in lange tijd dat de resultaten van de Amerikaanse olie- en gasmultinational beter uitpakken dan verwacht. Ik handhaaf mijn houdadvies.

BP

Bij BP was naar eigen zeggen sprake van het beste kwartaalresultaat in vijf jaar. De winst van de Britse oliereus verdubbelde ten opzichte van vorig jaar en kwam uit op $3,8 mrd. In een toelichting zei topman Dudley te verwachten dat de overname van de schalieactiviteiten van BHP Biliton voor eind oktober zou zijn afgerond. De toch al gestegen olieproductie van BP zal met deze overname alleen maar toenemen.

De koers steeg na bekendmaking van de cijfers met 4%, maar is inmiddels gezakt als gevolg van de dalende olieprijzen. Omdat dit laatste mijns inziens van tijdelijke aard is, blijft mijn koopadvies van kracht.

Olieprijzen recent fors gedaald
De prijzen van ruwe olie, die van grote invloed zijn op de resultaten van oliebedrijven, zijn sinds begin oktober met meer dan 15% gedaald. Door de zwakkere economische groeivooruitzichten en de negatieve effecten van de handelsoorlog stelden zowel de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) als het Internationaal Energie Agentschap (IEA) hun verwachting voor de wereldwijde vraag naar olie naar beneden bij. Ondanks de stijgende productie en oplopende reserves van schalieolie uit de VS (de prijs van WTI-olie handelt $10 onder die van Brent-olie) blijft er volgens veel analisten sprake van druk vanuit de aanbodkant van ruwe olie. Daarbij wordt onder meer gewezen op de sancties tegen olieproducent Iran en productieproblemen in landen als Venezuela en Libië.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!