Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Actueel advies

Opinie Hein Praats, 2 nov 2018 10:06

Uitstekend derde kwartaal voor Shell

0 0 Leestijd ongeveer

Shell boekte in het derde kwartaal het beste resultaat in de afgelopen vier jaar. De verbeterde financiële positie is goed nieuws voor de financiering van de miljardeninvestering in Canadees gas.

Shell heeft in het derde kwartaal 37% meer winst gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de divisie Upstream (olie- en gaswinning) deed het de afgelopen drie maanden uitstekend, grotendeels dankzij hogere olie- en gasprijzen. De winst steeg vergeleken met een jaar eerder van $562 mln naar bijna $1,9 mrd. Ook bij Integrated Gas verbeterden de resultaten aanzienlijk met een winst van $2,3 mrd. Downstream (raffinage van olie en gas, de verkoop van brandstoffen en chemie) drukte daarentegen het resultaat. De winst daalde met een kwart naar $2 mrd. Dit was vooral te wijten aan negatieve wisselkoerseffecten, lagere marges en hogere kosten. De operationele kasstroom steeg naar ruim $ 12 mrd, een toename van bijna 60% in vergelijking met het derde kwartaal van afgelopen jaar.

Bedrijfsstrategie op koers

Hoewel het nettoresultaat iets lager uitkwam dan analisten verwachtten, ligt de olie- en gasmultinational volgens ceo Van Beurden op koers met de strategie. Naast desinvesteringen in niet-strategische projecten kondigde het Brits-Nederlandse bedrijf afgelopen juli een aandeleninkoopprogramma aan van $25 mrd. Dat moet eind 2020 voltooid zijn. In oktober werden al aandelen ter waarde van $2 mrd ingekocht, de tweede tranche van maximaal $2,5 mrd moet voor eind januari 2019 afgerond zijn. Bestaande aandeelhouders profiteren hiervan doordat de waarde per aandeel toeneemt en dat is bovenop het (hoge) dividend dat gehandhaafd bleef een goed vooruitzicht.

Hoewel de ‘gearing’ (schulden ten opzichte van het eigen vermogen) hoog blijft, daalde de schuldenratio naar 23,6% van 25,7% een jaar eerder. Niet voor niets benadrukte Van Beurden dat de sterke financiële prestatie niet alleen het dividend en de aandeleninkoop dekte, maar tevens rentebetalingen en schuldaflossing. Met het vertrouwen dat Shell daarnaast uitstraalt in de vooruitzichten voor kasstromen en winstgroei, onder meer met de recordinvestering in LNG Canada, handhaaf ik mijn koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!