Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Advies Jeroen Boogaard, 31 okt 2018 15:22

Heijmans brengt schuld terug

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Ondanks een voorziening voor het ontbonden Tennet-contract blijft de infratak van Heijmans winstgevend. Omdat ook de andere divisies goed draaien, kan de schuld omlaag.

De schade die voortvloeit uit het beëindigen van het contract met Tennet lijkt voor Heijmans mee te vallen. Het bouwconcern uit Rosmalen zet hiervoor €10 mln opzij. In de markt werd gespeculeerd op een verliespost van €25 mln. De schade kan voor Heijmans uiteindelijk hoger uitvallen, omdat het met Tennet geen minnelijke schikking heeft kunnen treffen. Het geschil wordt nu voorgelegd aan de Raad van Arbitrage. Tennet liet eerder weten zijn ‘aanzienlijke schade’ te willen verhalen op het consortium Heijmans-Europoles.

Heijmans kan het verlies dragen want de infratak blijft ondanks de voorziening winstgevend en ook de andere bedrijfsonderdelen dragen positief bij aan het resultaat, zo laat het bedrijf in een trading update over het derde kwartaal weten. Omzet- en winstcijfers zijn hierin niet verstrekt. Vooral op de woningmarkt doet de bouwer goede zaken. Tot en met 26 oktober bleef het aantal verkochte woningen vrijwel gelijk op 1.631 (1.636 in dezelfde periode van vorig jaar). Ook in de utiliteitsmarkt begint Heijmans beter te draaien. Het opstarten van nieuwe opdrachten leidt hier tot een hogere omzet en een positief bedrijfsresultaat. De betere gang van zaken stelt Heijmans in staat om de kredietfaciliteit vervroegd terug te brengen met €22,8 mln naar €121 mln, waar deze schuldreductie eerder gepland stond voor eind juni 2019.

Orderboek

Vanwege de contractbeëindiging door Tennet is de orderportefeuille met €130 mln verlaagd. Mede hierdoor liep het orderboek terug naar €2,0 mrd, tegen €2,2 mrd eind juni. Er is een groot tekort aan nieuwbouwlocaties in Nederland en het zal dan ook een opgave worden om de orderportefeuille van de woningbouwactiviteiten op een goed niveau te houden. De oplevende utiliteits- en inframarkten bieden echter ook kansen op meer werk. Heijmans onthoudt zich van het geven van een concrete winstprognose, maar handhaaft wel de verwachting dat alle divisies dit jaar positief bijdragen aan de winst. Dat is lang niet voorgekomen, want de afgelopen jaren werd het bedrijf geplaagd door enorme verliezen op infra- en utiliteitsprojecten. Naar verwachting zal het herstel ook volgend jaar doorzetten. Nu de financiële schade op het Tennet-project lijkt mee te vallen, trek ik bij een k/w van 8 voor 2019 het verkoopadvies op naar ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!