Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Opinie Hein Praats, 25 okt 2018 11:00

Kapitaalstromen als thermometer voor de bullmarkt

0 0 Leestijd ongeveer

Terwijl we midden in de tweede aandelencorrectie van het jaar zitten, vragen veel beleggers zich (weer) af of dit niet het begin van het einde van de bullmarkt is. Het volgen van de kapitaalstromen kan helpen bij het vinden van een antwoord.

Onlangs las ik een artikel waarin de vraag werd gesteld of de huidige aandelenbullmarkt, inmiddels de langste in de historie, nog wel een keer ten einde komt. Een meer reële vraag is niet zozeer óf, maar wanneer dit gebeurt. De geschiedenis leert immers dat wat omhoog gaat, ooit ook weer omlaag komt.

In het artikel werd het antwoord gezocht in de richting van de wereldwijde kapitaalstromen. Daarvoor werden bij benadering de resultaten uit het Global Wealth Report 2017 van Credit Suisse gebruikt. In dat rapport valt te lezen dat het vermogen van de VS vorig jaar toenam met meer dan $8,5 bln. Dat is de helft van de vermogensgroei wereldwijd.

Netto positief

In diezelfde periode steeg de Dow Jones Index met ruim 24%. De dollarindex daalde echter 6% in waarde. Dit jaar staat de Dow tot op heden zo’n 1,5% in de plus. De waarde van de dollar ten opzichte van een mandje van valuta’s is met 3,5% gestegen. Nog steeds een positief netto rendement dus.

Hoewel het effect op de regionale verdeling van vermogenswinsten over 2018 nog niet bekend is, staat vast dat er dit jaar door de kleiner wordende renteverschillen en de waardestijging van de dollar in ieder geval behoorlijk wat geld is weggevloeid uit de opkomende markten richting de VS. Daaruit kun je concluderen dat zolang er gedegen vermogensgroei valt te realiseren met beleggingen in de VS – waarbij de waardes van de dollar en van Amerikaanse aandelen samen een positief rendement laten zien – er kapitaal naar de VS blijven vloeien.

Een van de belangrijkste redenen voor de al sinds 2009 stijgende Amerikaanse aandelenmarkt is het beleid van de Fed: monetaire verruimingspolitiek en ultra-lage rentes. Nu de periode van versoepelend monetair beleid echter voorbij is, loopt de rente op. De Amerikaanse aandelenbeurzen hebben dan ook dit jaar inmiddels twee keer een aardige dreun gekregen. Naast de oplopende rente kunnen daar overigens ook geopolitieke risico’s, minder gesynchroniseerde mondiale groei en handelsspanningen voor worden aangevoerd. Niettemin is de wereldwijde groei nog steeds goed en stijgen de bedrijfswinsten nog altijd. Dat laatste heeft onder meer geresulteerd in een groeiend aantal bedrijven dat eigen aandelen opkoopt. Dit heeft op zijn beurt weer voor (extra) steun onder de aandelenmarkten gezorgd. Of dat goed is voor de economie mag echter worden betwijfeld. De buybacks gaan namelijk ten koste van investeringen.

Rentevoordeel verdwijnt

De oplopende Amerikaanse rente wordt dit jaar ook genoemd als ondersteunende factor voor de dollar. Een hoger renderende munt trekt namelijk kapitaal aan. Toch denken veel analisten dat dit slechts een kortetermijneffect is, en dat op langere duur de dollar daardoor juist zal verzwakken. De achterliggende gedachte daarbij is dat door de hogere rente de koersen van (staats)obligaties dalen, en ze daardoor minder in trek zullen raken. Daarnaast wordt het aflossen van de Amerikaanse schulden door een hogere rente duurder. Bovendien verdwijnt op termijn het relatieve rentevoordeel ten opzichte van bijvoorbeeld Europa als de ECB hier eveneens begint met het verhogen van de rente.

Vandaag de dag veranderen beleggers – jachtig op zoek naar rendement en meerwaarde – sneller dan ooit van beleggingscategorie en -gebied. Door het geldspoor te volgen kan je houvast vinden. Zolang er kapitaal naar de VS blijft stromen, zal de bullmarkt nog wel even voortduren. Maar deze kan ook net zo snel weer eindigen zodra de internationale markt echt begint met het liquideren van Amerikaanse assets en de dollar de rug toekeert. En als Amerika niest, wordt de rest van de wereld verkouden…

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!