Column: het vertrouwen van professionals is nog nooit zo snel gedaald
Dit is puur nieuws-gedreven en vaak ook nog eens emotioneel. De koersen zijn bijvoorbeeld net hard gedaald. Veel particuliere beleggers gaan zich dan afvragen of het niet verstandig is om zo snel mogelijk uit te stappen om de verliezen te beperken. De eerste 30 minuten van de beurshandel staan dan ook vaak bekend als het ‘amateurhalfuurtje’.
De Smart Money Index laat zien wat de index zou hebben gedaan als het amateurhalfuurtje niet in de indexstand zou meetellen. Een dergelijke index is voor elke beursindex te maken. Onze voorkeur is om te kijken naar Amerikaanse aandelen, omdat die leidend zijn in de wereld.
Tussen maart 2006 en juli 2007 gingen de aandelen in de Dow Jones omhoog met 20%. De Smart Money Index van de Dow Jones daalde echter met een 1%. De interpretatie hiervan is: de professionals vonden de laatste 20% te riskant. Vervolgens brak de wereldwijde financiële crisis los. Op 11 november 2008 vonden de professionals dat aandelen genoeg gedaald waren. Tussen 11 november 2008 en 9 maart 2009 steeg de Dow Jones Smart Money Index met 5%, terwijl de Standaard Dow Jones met 13% daalde.
Gaan we terug naar de jaren negentig, dan blijken de Dow Jones en de Dow Jones Smart Money Index elk jaar gestegen te zijn. In 2000 maakte de Dow Jones een nieuwe top, die niet werd bevestigd door de Dow Jones Smart Money Index. De internetzeepbel knapte uit elkaar. In 2002 begon de Dow Jones Smart Money Index als eerste te stijgen, terwijl de standaard Dow Jones een nieuw dieptepunt neerzette.
Grote afwijking
Afgelopen januari noteerden de standaard Dow Jones en de Dow Jones Smart Money index beide een nieuwe all time high. Vervolgens vielen ze allebei als een baksteen naar beneden. Daarna ontstond er echter een grote afwijking tussen wat er gebeurde in het amateurhalfuurtje en wat de professionals deden.
De Dow Jones herstelde tot oktober en liet een nieuwe all time high zien. Op dat moment was de Smart Money index juist met 20% gedaald. In de afgelopen weken gingen beide als een baksteen naar beneden. De Smart Money Index had het weer bij het rechte eind.
De Smart Money Index is nu zelfs 35% gedaald sinds de laatste all time high. Dit betekent dat de professionals er totaal geen vertrouwen meer in hebben. Dit verbaast mij niets. De economische groei daalt wereldwijd (zie mijn column van vorige week) en de waarderingen (CAPE) staan op een extreem niveau, dat alleen in 1929 en eind vorige eeuw op de borden heeft gestaan.
Daarnaast zijn de schulden hoger dan ooit. Intussen hebben centrale banken minder ruimte dan ooit te voren om in te grijpen bij de volgende neergaande fase.