Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Opinie Menno van Hoven, 23 okt 2018 14:15

Dividendportefeuille: per saldo gelijk na bewogen week

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Op weekbasis kwam de dividendportefeuille per saldo niet van zijn plaats. De jaarwinst bleef staan op 2,9%. Tegenover twee flinke dalers stond een sterke performance voor de saaiere Europese aandelen uit de sectoren healthcare en consumer staples.

Pluspunt zijn momenteel de saaiere defensieve aandelen als Diageo, Novartis, Sanofi en Unilever, die 2 tot 6% stegen. Ook herstelde PPG Industries (+6%) van de recente koersdreun. Qua koersontwikkeling bleven deze aandelen in recente jaren flink achter bij de snellere groeiers uit sectoren als technologie en industrie. Nu de beurzen flink corrigeren, ben ik echter zeer blij met deze ‘saaie’ posities. Ze bieden tegenwicht aan de vele flinke dalers van de laatste weken.

Bayer

Bayer daalde dinsdag 8% nadat de rechter het eerdere vonnis tegen het overgenomen Monsanto had bevestigd. Dat was een flinke tegenvaller voor het geplaagde Duitse bedrijf, ook al werd de schadevergoeding met een paar honderd miljoen euro verlaagd. Bayer kondigde aan opnieuw in beroep te gaan. Het aandeel noteert vandaag weer rond €70. Daarmee nadert Bayer het vorige dieptepunt van halverwege september. Dat kwam kort na de eerste uitspraak van de rechter.

VF Corporation

Een andere grote daler was uitblinker VF Corp. Het aandeel kelderde 10,7% na een winstwaarschuwing. De jongste kwartaalcijfers waren beter dan verwacht. Vooral de populaire Vans-sneakers lieten zeer sterke verkopen zien: omzet +26%. VF realiseert hoge marges met Vans. De totale omzet kwam 15% hoger uit op $3,91 mrd, tegen de consensus van $3,87 mrd. Teleurstellend was wel de gang van zaken bij de outdoor-divisie, met een omzetdaling van 2% voor Timberland en een lagere brutomarge.

Ook werd de koers omlaag getrokken door de kwakkelende jeansdivisie, die in het tweede kwartaal van volgend jaar een aparte beursnotering krijgt. Nu echter zorgt deze divisie nog voor koersdruk bij VF, dat aangeeft geraakt te worden door het faillissement van Sears, dat een belangrijk deel van de omzet verzorgde. Zo daalde de omzet van spijkerbroekmerk Lee met 9%. VF rekent nu op een omzetdaling van 1-2% voor de jeansdivisie, tegen de vorige voorspelling die uitging van een vlakke omzet.

Positief was dat Dividend Aristocrat VF het dividend met 11% verhoogde. Dat was voor het 46e jaar op rij. De recente koerstik biedt kansen voor beleggers die nog geen positie hebben in dit groeiaandeel, dat bij een koers van $77,60 een dividendrendement van 2,6% geeft.

Overigens levert de jongste verkoopgolf op de beurzen portefeuillebreed prima nieuwe instapkansen op. Dat geldt met name voor aandelen in de sectoren chemie en industrie. In de dividendspecial van volgende week volgt een compleet overzicht van de dividendportefeuille, inclusief grootste dalers de recente weken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!