Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Opinie Christian Slagter-Koster, 21 okt 2018 09:00

Waarom AlphaValue sceptisch blijft over TomTom

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen

De belangrijkste verrassing in de derdekwartaalcijfers van TomTom zag AlphaValue in de Consumer-divisie, waar de omzet minder snel daalde dan verwacht. De andere twee segmenten presteerden grotendeels in lijn met de verwachtingen.

De omzet van de divisie Automotive & Enterprise (A&E) steeg vooral door een sterke vraag in het automotive-segment en een waarde-toename in bestaande contracten. dit rechtvaardigde volgens AlphaValue de tweede verhoging van de omzetverwachting dit jaar.

Sceptisch over TomTom

De divisie Telematics liet een degelijke groei zien. Omdat TomTom het onderdeel van de hand wil doen, biedt dit de navigatiedienstverlener de mogelijkheid om verder te investeren in groeikansen voor de divisie A&E. Aan de andere kant verliest TomTom een onderdeel dat goed is voor circa 50% van de huidige kasstroom.

Kaartendata niet langer concurrentievoordeel

Het positieve nieuws wordt echter tenietgedaan door het verlies van het Volvo-contract. Deze aankondiging onderstreept volgens AlphaValue de marktzorgen, zeker omdat TomTom in de voorgaande maanden ook al Renault-Nissan, Mitsubishi en Toyota hun contract zag opzeggen.

Dit toont aan dat de kaartenactiva TomTom niet langer een concurrentievoordeel bieden, ook al blijft TomTom wellicht met deze klanten op andere gebieden samenwerken. Het gaat volgens AlphaValue veel meer om klantbeleving en het feit dat mensen liever met een smartphone navigeren. Concurrenten als Google kunnen een volledig pakket aanbieden dat verder gaat dan alleen navigatiekaarten. De stap van autofabrikanten richting Google kan wel leiden tot privacyproblemen en een gebrek aan controle op de data, wat volgens AlphaValue ruimte biedt voor TomTom om de concurrentie aan te gaan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!