Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Opinie Hein Praats, 18 okt 2018 11:00

Is de Turkse gifbeker helemaal leeg?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen

Voor opkomende markten is 2018 tot op heden weinig succesvol te noemen. Vooral beleggers in Turkije hebben het zwaar te verduren gehad. Hoewel er nog genoeg donkere wolken boven de Turkse markt hangen, zijn er voor de waaghalzen onder beleggers misschien ook lichtpuntjes.

De Borsa Istanbul 100 Index staat vergeleken met begin januari meer dan 15% onder water. De waarde van de Turkse lira is dit jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar al meer dan gehalveerd. Sinds de centrale bank van Turkije (CBRT) midden september de rente onverwacht sterk verhoogde (van 17,75 % naar 24%), is de val van de Turkse munt wel voorlopig een halt toegeroepen. Toch heeft het land te maken met diverse problemen, die niet zo een-twee-drie zijn opgelost.

Allereerst kampt Turkije met extreem hoge inflatie; die klom in september naar 24,5% op jaarbasis en ligt daarmee op het hoogste niveau in meer dan vijftien jaar. Doordat Turkije een grote olie-importeur is, zal door de aanhoudend hoge olieprijzen het prijsindexcijfer waarschijnlijk eerder stijgen dan dalen. Sowieso zijn alle importprijzen door de vrije val van de lira sterk toegenomen. Daarnaast zijn de nieuwste groeiprognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook weinig hoopgevend. Die zijn voor 2018 en 2019 recentelijk verlaagd van respectievelijk 4,2% en 4% in april naar 3,5% en 0,4% nu.

Dubbele tekorten

Verder valt Turkije onder de opkomende landen met een zogeheten ‘twin deficit’; met zowel een begrotingstekort als een tekort op de lopende rekening. Schulden zijn vooral bekostigd met buitenlandse leningen. De verhouding tussen de buitenlandse schuld en het bbp van Turkije bedraagt 51,8%, waarvan het grootste gedeelte in dollars wordt gefinancierd. Door de oplopende Amerikaanse rente en de forse waardedaling van de lira, wordt het steeds duurder om die leningen te herfinancieren en af te lossen. Politiek-economisch is de situatie ook allerminst stabiel te noemen. President Erdogan staat erom bekend renteverhogingen te verafschuwen en zou diep in zijn hart veel meer invloed op het beleid van de CBRT willen uitoefenen. Daarnaast tekende de verdubbeling van importheffingen op Turks staal en aluminium door Trump begin augustus als reactie op de detentie van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson de slechte verstandhouding tussen de VS en Turkije.

Hoop gloort

Maar daar is nu verandering in gekomen. Na de VN-top eind september, waar de leiders van beide landen elkaar ontmoetten, kwam de geruchtenmachine al op gang over de mogelijke vrijlating van Brunson. Afgelopen weekend werd dit werkelijkheid. De Turkse lira opende de week bijna 2% sterker en is vanaf zijn laagste punt gemeten dit jaar alweer zo’n 15% gestegen. Wellicht dat met het afnemen van de spanningen tussen Erdogan en Trump de kiem wordt gelegd voor een verder herstel op de Turkse financiële markten. Optimisten zien daarbij in de koersval van de lira positieve effecten voor de Turkse exporteurs, wier producten fors goedkoper zijn geworden. Ook voor buitenlandse toeristen – altijd een grote inkomstenbron voor Turkije als vakantieland – is het land financieel gezien in ieder geval een stuk aantrekkelijker geworden. Bovendien zou door de groeivertraging inflatie ‘automatisch’ wat beteugeld kunnen worden. Volgens de Noorse fondsaanbieder Skagen staat de Turkse beursindex momenteel op een voorwaartse koers-winstverhouding van 5,7. Dat is 50% lager dan die van opkomende en 63% onder die van ontwikkelde markten.

Voor beleggers met een langetermijnhorizon zou dit misschien een mooi koopmoment zijn, al hangt er op diverse fronten nog genoeg onzekerheid boven Turkije. Dat maakt de vraag of de economische neergang zijn dieptepunt heeft gezien of nog een (langduriger) flinke staart krijgt moeilijk te beantwoorden. Afhankelijk van hun idee en risicobereidheid kunnen beleggers hier kiezen uit twee uiteenlopende beurswijsheden: nooit een vallend mes vangen of juist instappen wanneer het bloed door de straten vloeit…

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!