Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Harriët Verbeek, 13 okt 2018 09:00

Belegger van de Week: Henk Valk

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Henk Valk (72) besteedt dagelijks vier tot vijf uur aan beleggen. Hij heeft een portefeuille met 130 posities en leest veel kwartaal- en jaarverslagen. Zijn voorkeur gaat uit naar bedrijven met een goed dividend.

 

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Mijn ouders spaarden voor mij via de Zilvervloot, een spaarsysteem voor de jeugd. Toen ik 16 jaar was, werd mijn vader beschuldigd van belastingontduiking. Ik moest het geld van mijn spaarbankboekje afhalen en besloot het in aandelen te beleggen. In de krant kon ik zien welke bedrijven dividend betaalden en daarna kocht ik aandelen Shell, Philips, AKU en Gist-Brocades. Toen ik op 23-jarige leeftijd trouwde, heb ik alles verkocht omdat het geld nodig was voor de inrichting van ons huis.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Daarna ben ik een aantal keren in- en uitgestapt. In 2000 ging ik aan de slag in Duitsland, waardoor de opbouw van mijn Nederlandse pensioen stopte. Ik ben toen voluit in aandelen gestapt om mijn eigen pensioen op te bouwen. Sindsdien ben ik een heel actieve belegger.’

 

Wat was uw grootste succes?

‘In de periode 2002-2003 steeg de beurs enorm, nadat de koersen na de aanslagen op 9/11 eerst waren gekelderd. Dat is de enige keer in mijn leven dat ik in opties ging om te profiteren van de koersstijgingen. Een soortgelijk moment deed zich voor in de periode 2008-2009: dat was een moment om vol in te stappen in aandelen. Gedeeltelijk kon ik dat zelf financieren, voor een ander deel kon ik geld lenen bij de Deutsche Bank. Dat heeft mij veel rendement opgeleverd. Sommige aandelen zijn wel tien keer over de kop gegaan, zoals bijvoorbeeld Burberry.’

 

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Ja, het is niet mogelijk om op de beurs de opereren zonder teleurstellingen. Imtech was zo’n valkuil, maar ook SNS-bank en de Portugese Banco Espirito Santo. Oplichters waren het. Recent heb ik veel verloren op het Engelse bouwbedrijf Carillion. Ik vind het triest dat degenen die hun zakken hebben gevuld, niets hoeven terug te betalen.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Ongeveer vier tot vijf uur per dag. Ik ben aan huis gebonden omdat ik last heb van duizeligheid en volg met veel plezier ongeveer tweehonderd bedrijven. Ik lees het Financieele Dagblad, Beleggers Belangen en via internet onder andere de websites van Deutsche Börse en Bloomberg. Veel tijd steek ik in het lezen van kwartaal- en jaarberichten, de gegevens voer ik in Excel in.’

Wat is uw strategie?

‘Sinds 2003 ben ik een langetermijnbelegger, ik heb ongeveer 130 verschillende aandelen in mijn portefeuille. Mijn belangrijkste criterium is dat bedrijven dividend uitkeren. Ik zorg voor een grote spreiding in mijn portefeuille over sectoren. De enige uitzondering is dat ik niet investeer in grote technologiebedrijven, zoals Facebook of Amazon. Dat soort bedrijven zijn kwetsbaar. Ik geef de voorkeur aan bedrijven die een tastbaar product maken of produceren. Mijn grootste positie is Shell – altijd gehad – maar ook Ahold, Carl Zeiss Meditec en UPM-Kymmene zijn goede dividendbetalers. De koers-winstverhouding is voor mij ook een belangrijk punt. Als deze boven de 20 komt, begeef je je op gevaarlijk terrein.’

 

Wat is uw grootste ergernis?

‘Dat zijn de boekhoudvoorschriften die steeds veranderen. Ik heb een financiële achtergrond en lees veel balansen. Zo worden de immateriële activa niet meer afgeschreven na een bedrijfsovername en staan de aandelenbonussen voor het personeel in de VS niet meer op de winst- en verliesrekening. Dit vertekent de werkelijkheid.’

 

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Ik vind Warren Buffett een fantastisch mens. Hij is heel eenvoudig gebleven en ook zijn uitspraken zijn grappig en raak. Maar ik kan niet één persoon noemen, er zijn zoveel deskundige beleggers.’

 

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Zolang de rente op dit niveau staat, blijft de beurs hangen. Bij een rentestijging verwacht ik dat de koersen van aandelen gaan dalen. Vooral in de VS is dat gevaarlijk omdat er veel aandelen met geleend geld zijn gekocht. Ook ETF’s zijn een risico: je kunt ze op elk moment verkopen en wie is de tegenpartij bij een crash? Banken kunnen dit niet vanwege de Basel II en III voorschriften.’

 

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Spreid je portefeuille over landen en branches en vermijd hypes op de beurs. Neem bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, daar geloof ik niet in. Elektronica veroudert snel. Heeft u weleens een computer gehad die tien jaar meeging?’

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!