Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Johan Brinkman, 11 okt 13:30

Dit land is too big to fail, maar ook too big to save

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Italië is too big to fail, maar ook too big to save. Dat stelde Jeroen Dijsselbloem vrijdag 5 oktober tijdens het beleggersevent Grip op je Vermogen in Den Haag.

De voormalige Eurogroep-voorzitter beschouwt Italië als een van de grootste bedreigingen voor de stabiliteit in Europa. ‘Er zit daar nu een regering met links- én rechtspopulisten, die alleen bij elkaar kan blijven als er veel meer geld uitgegeven wordt. Rechts wil bijvoorbeeld een vlaktaks, links wil een basisinkomen. Het wordt een grote uitdaging voor de Europese Commissie om die plannen terug te duwen.’

Too big to fail

Dijsselbloem benadrukte de omvang van het probleem: ‘Italië heeft alleen al voor het herfinancieren van zijn staatsschuld €200 mrd per jaar nodig. Je kunt dus zeggen: Italië is too big to fail. Dat is ook zo. Maar Italië is ook too big to save. Als het land de toegang tot de financiële markten verliest, is het ESM (Europees Stabiliteitsmechanisme, een EU-noodfonds, red.) in twee jaar leeg als we alles in Italië steken. Dat is politiek onaanvaardbaar voor Nederland en Duitsland. Italië zal uiteindelijk zichzelf moeten redden.’

Op de vraag van dagvoorzitter Margreet Spijker of Italië de euro niet zou moeten verlaten zodat het zijn nationale munt zou kunnen devalueren, antwoordde de oud-minister: ‘Als devaluatie goed economisch beleid was, dan was Zimbabwe nu een rijk land.’

Klik hier voor het complete verslag van beleggersevent Grip op je Vermogen.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.