Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Opinie Christian Slagter-Koster, 8 okt 2018 11:38

Beurzen vandaag: Europese beurzen kleuren rood

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

De nieuwe beursweek lijkt traag op gang te komen. Alle beurzen in Europa staan op een licht verlies deze maandagochtend.

Afgelopen weekend nam de Chinese centrale bank het besluit om de kapitaaleisen voor Chinese banken nog weer verder te versoepelen. Zo hoeven Chinese banken minder kapitaalreserves aan te houden. Met dit beleid hoopt de Chinese overheid de binnenlandse economie te beschermen tegen eventuele gevolgen van een verder escalerende handelsoorlog met de Verenigde Staten. Het is overigens niet de eerste keer dat China deze ratio dit jaar heeft verlaagd.

Verder zijn beleggers in afwachting van het nieuwe kwartaalcijferseizoen, waarbij de eerste bedrijven deze week hun resultaten naar buiten zullen brengen.

Nederland

De AEX staat deze ochtend met 0,7% in de min op 535 punten. Als een van de weinige stijgers gaat Randstad aan kop met een plus van 0,7%. De grootste daler onder de hoofdfondsen is Altice Europe met -2,4%. In de Midkap is Boskalis de grootste verliezer met een koersdaling van 4% na een adviesverlaging door ABN Amro van ‘houden’ naar ‘verkopen’.

Air France-KLM zag het aantal passagiers de afgelopen maand met 3,3% toenemen ten opzichte van de maand september vorig jaar. Verder meldden analisten van Bernstein dat het marktaandeel van Unilever in Europa over de afgelopen vier weken is afgenomen. Ook de omzet van Unilever zou over deze periode op de Europese markt met 1,1% zijn gedaald.

Grootste stijgers AEX/AMX om 10:25 uur:

 • Randstad +0,7%
 • NN Group +0,5%
 • RELX +0,3%

Grootste dalers AEX/AMX om 10:25 uur:

 • Boskalis -4,1%
 • Altice -2,4%
 • Galapagos -2,0%

Europa

De Eurostoxx 50 noteert deze ochtend een verlies van 0,6% en staat op 3321 punten. Onder de dalers bevinden zich voornamelijk veel Europese banken, waarbij het Italiaanse Intesa aan de leiding gaat met een verlies van 3%.

Ook in deze index zijn deze ochtend weinig stijgers te bekennen. Bayer is met +1,7% koploper, terwijl Airbus een klein procent in de plus staat. Onlangs heeft de grootste afnemer van de vliegtuigbouwer Delta Airlines een succesvolle testvlucht gemaakt met de nieuwste A220-100. Voor dit toestel heeft Delta een order uitstaan van 75 exemplaren.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 10:25 uur:

 • Bayer +1,7%
 • AB InBev +1,0%
 • Airbus +0,7%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 10:25 uur:

 • Intesa -3,1%
 • BBVA -2,5%
 • ENI -1,8%

Verenigde Staten

In Amerika sloten de beurzen vrijdag in het rood, waarbij de Dow Jones een verlies incasseerde van 0,6% op 26.447 punten. Amerikaanse beleggers werden licht nerveus door de oplopende tienjaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties.

Uit het meest recent gepresenteerde banenrapport bleek dat het aantal banen in de VS minder hard is gestegen dan verwacht, terwijl de werkloosheid verder is afgenomen. De Fed maakt zich enige zorgen over de stijgende lonen, die de druk op de obligatiemarkt mogelijk verder kunnen vergroten. Onder de grootste dalers bevonden zich vrijdag voornamelijk technologiebedrijven als Apple en Intel. De grootste stijger was Pfizer.

Grootste stijgers Dow Jones op 5 oktober:

 • Pfizer +0,4%
 • McDonald’s +0,4%
 • United Health +0,3%

Grootste dalers Dow Jones op 5 oktober:

 • Intel -2,2%
 • Caterpillar -2,1%
 • Apple -1,6%

Grafiek van de dag

De tienjaarsrente op Italiaanse obligaties is gestegen tot het hoogste niveau sinds 2014, nu de Europese Commissie het begrotingsvoorstel van Italië heeft verworpen. Analisten van Danske Bank stellen tegen Bloomberg dat de Italianen voortdurend de vastberadenheid van de EU op de proef stellen. Als geen van de twee inbindt zal de rente waarschijnlijk verder stijgen, maar Danske Bank verwacht dat er uiteindelijk een compromis wordt bereikt.

Italiaanse obligatierente oktober 2018

Agenda

Maandag 8 oktober:

 • Producentenindex Duitsland
 • Tokyo Stock Exchange gesloten

Dinsdag 9 oktober:

 • Industriële Productie Nederland
 • Industriële Productie Verenigd Koninkrijk

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!