Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Advies Jaap Barendregt, 5 okt 2018 14:30

Redactietips Jaap Barendregt: gemengde gevoelens

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De resultaten van mijn tips lopen sterk uiteen. Dat is geen verrassing, want dat was ook al zo aan het einde van het tweede kwartaal.

Tussen de belangrijkste economische regio’s doet zich eenzelfde scheiding voor. In de VS bereiken de beurzen recordniveaus en in Europa is het wat sukkelen. Amerikaanse bedrijven blijken hun winstgevendheid meer te kunnen verhogen dan Europese. Ze worden daarbij geholpen door de belastingmaatregelen van president Trump. Lagere belastingen verhogen de nettowinst. Bedrijven die door eerdere verliezen echter nog claims hebben op de fiscus, moeten daar door de verlaagde tarieven op afschrijven, wat hun nettowinst juist verlaagt.

Veranderingen in de tips

Ik breng twee veranderingen aan in mijn tips: Pandora en Fisrst Solar verdwijnen en Amazon en CSX worden toegevoegd. Pandora kent teveel tegenslag om mij nog te doen geloven in spoedig koersherstel. Het Deense sieradenhuis gaat gebukt onder stevige internetconcurrentie en als klap op de vuurpijl zou Amazon zich op deze markt willen begeven. Dat gerucht leidde ook weer tot koersdaling. In de loop van het jaar zijn de verwachtingen van het bedrijf een paar keer naar beneden bijgesteld.

Bij First Solar kies ik eveneens eieren voor mijn geld. Het bedrijf is weliswaar als een van de weinige uitgezonderd van invoerheffingen, maar de zonnepanelenmarkt blijkt even niet voldoende te groeien, na een impuls in 2017. De geringe vraag treft First Solar extra hard doordat het met een nieuw product op de markt wil komen. Dit zorgde ervoor dat de kopers in de eerste jaarhelft van 2018, in afwachting van de lancering, al terughoudend werden met nieuwe orders. In het afgelopen kwartaal kwam echter ook nog eens de mededeling dat het nieuwe product is vertraagd. De rest van het jaar probeer ik op safe te spelen met het toevoegen van Amazon en CSX.

Adidas (28 september: €210,90)

Er is niets mis met dit bedrijf. Ook in het tweede kwartaal groeiden de omzet en de operationele marge. Ook de nettowinst nam toe, met maar liefst 20%. Belangrijke markten als de VS en China vormden de motor van de groei. Ook de internetverkopen stegen flink. In de VS wordt de grote mondiale concurrent, Nike, met succes tegemoet getreden. De relatief hoge k/w van 25,8 is niet overdreven hoog gezien de verwachte ontwikkeling van de winstgroei.

Amazon (28 september: $2003)

Amazons dochter Amazon WebServices creëert zoveel geld dat het moederbedrijf naar allerlei bedrijfstakken kan uitwaaieren om daar omzet te genereren en onrust te zaaien. Ahold kan daarvan meepraten. En ook Pandora leerde dit imago van Amazon dus kennen. Beleggers houden van deze ondernemingsgeest. Het aandeel is alleen dit jaar al meer dan 30% gestegen en aan die stijging lijkt in 2018 geen einde te zullen komen. De k/w van 113 is zeer hoog, maar daar staat een hoge verwachte winststijging tegenover.

CSX (28 september: $74,05)

De Amerikaanse economie groeit stevig. Daardoor moeten veel artikelen vervoerd worden. CSX levert de transportdiensten hiervoor: per rails en per schip, en dan veelal in containers. Het bedrijf groeit hard. De k/w van 20,6 kan er mee door, zeker als de verwachte nettowinststijging in ogenschouw wordt genomen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!