Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Opinie Hein Praats, 5 okt 2018 09:30

Interview Andreas Wosol: ‘Volatiliteit is voor mij geen vijand, maar juist een vriend.’

0 0 Leestijd ongeveer

Het European Equity Value-fonds van Amundi belegt actief in Europese aandelen die lager noteren dan hun intrinsieke waarde. Hoofd European Value Equity, Andreas Wosol, praat ons bij over zijn waardestrategie.

 

Met discipline en een procesgestuurde portefeuilleopbouw proberen wij de fouten en imperfectie van de mens zoveel mogelijk te elimineren.

 

WIE IS ANDREAS WOSOL
HOOFD EUROPEAN VALUE EQUITY AMUNDI ASSET MANAGEMENT
okt 2017 – heden Amundi AM, Hoofd European Value Equity
2006 – sep 2017 Pioneer Investments, Senior Portfolio Manager & Senior Vice President
2005-2006 Capital Invest, Head of Equities
1999 – 2005 Raiffeisen Capital Markets, Senior Portfolio Manager
Opleiding Vienna University of Economics and Business Administration

 

Hoe zou u ‘waarde’ precies definiëren?

‘Waardebeleggen omhelst veel meer dan alleen maar op zoek gaan naar aandelen op basis van lage financiële ratio’s zoals koers/winst- of koers/boekwaardeverhoudingen. Voor ons vormt een fundamentele beoordeling van de intrinsieke waarde van individuele bedrijven de basis van value-investing. Aan de hand van een genormaliseerd verdienmodel proberen we te analyseren hoe sterk de winstgevendheid van een bedrijf historisch is geweest. Naarmate een bedrijf op basis van factoren als strategie, concurrentievoordeel of het unieke karakter van een product of service in het verleden beter heeft gepresenteerd, is de kans groter dat die performance ook in de toekomst zal worden behaald. Daarbij projecteren we geen ontwikkelingen naar de toekomst, maar controleren we alleen of het bedrijfsmodel de historische ontwikkeling ondersteunt en levensvatbaar is.’

Maar prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, toch?

‘Klopt, de toekomst blijft ongewis. Daarom nemen we in onze analyse alleen informatie mee over de toekomst die we vandáág kunnen kwantificeren om te bepalen of een bedrijfsmodel dat in het verleden succesvol was ook morgen stand zal houden. Elk ander risico dat we niet kunnen kwantificeren, brengen we tot uiting in de zogeheten veiligheidsmarge oftewel in de korting op de intrinsieke waarde. Dus hoe meer onzekerheid we voor een bedrijfsmodel voorzien, hoe lager de prijs die we willen betalen. De veiligheidsmarge zorgt dus voor extra risicoabsorptie.’

Op welke niet kwantificeerbare onzekerheden doelt u zoal?

‘Dat zijn vooral risico’s die voortvloeien uit innovatie, zoals de digitalisering en de opkomst van het internet der dingen, en de disruptieve krachten die daardoor kunnen ontstaan. Omdat de omvang van verstoringen zich op de lange duur moeilijk laat voorspellen, bouwen we extra veiligheid in. Om permanente waardevermindering van kapitaal zoveel mogelijk te vermijden, construeren we daarnaast gelijk gewogen portefeuilles met een gemiddelde holdingperiode van vijf jaar. Omdat we benchmark-agnostisch zijn kunnen we daarmee op korte termijn marktinefficiënties gebruiken om risico te verminderen en de posities van tijd tot tijd opnieuw in evenwicht te brengen voor de lange termijn.’

Neemt u macro-economische en geopolitieke factoren mee in uw selectiecriteria?

‘Die monitoren we om te zien hoe ze individuele bedrijven kunnen beïnvloeden en kunnen leiden tot idiosyncratische risico’s. We kunnen deze factoren echter niet in een selectiekader plaatsen, want ik kan immers niet voorspellen welke tweet president Trump morgen weer de wereld inslingert, noch hoe de brexit zal aflopen of hoe de begrotingsonderhandelingen in Italië zullen uitpakken. We leven kortom in een onzekere wereld waarin markten vooral door politiek worden gedreven.
‘Al dit soort ruis wakkert op de korte termijn de volatiliteit aan. Dat biedt een enorm potentieel voor waardebeleggers doordat de aandelenkoersen daardoor gaan afwijken van de intrinsieke waarde. Voor mij is volatiliteit geen vijand, maar een vriend, omdat het leidt tot marktinefficiëntie en miswaarderingen die ik kan gebruiken.’

U gelooft als waardebelegger dus eigenlijk niet in de efficiëntie van de markt waar alle informatie al in de aandelenkoersen is verwerkt en ingeprijsd. Dat lijkt in strijd met de hypothese van ‘the wisdom of the crowds’. Zijn jullie slimmer dan de massa?

‘Ik denk niet dat het gaat om slimmer zijn. Laat ik het uitleggen aan de hand van gedragswetenschappelijke studies. Mensen zitten vaak gevangen in irrationele gedragspatronen. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot kuddegedrag, omdat mensen zich nu eenmaal niet comfortabel voelen bij een andere mening dan de rest. Een ander voorbeeld is overmoed; mensen denken meestal dat ze meer weten dan dat ze daadwerkelijk doen. Dergelijke gedragspatronen zijn ook van invloed op attitudes in de financiële markten. Met discipline en een procesgestuurde portefeuilleopbouw proberen wij de fouten en imperfectie van de mens zoveel mogelijk te elimineren.’

Hoe is het waardebeleggen door de jaren heen geëvolueerd?

‘We zien vooral dat het belang van ESG is toegenomen. De jongere generatie particuliere beleggers eist steeds vaker dat hun visie op het milieu ook in de beleggingen wordt uitgedrukt. Van institutionele zijde wordt dat vooral ingegeven door regelgeving. Bovendien hecht Amundi als bedrijf sterk aan verantwoord beleggen. Dat werkt allemaal door in onze beleggingsbeslissingen.

‘De E-factor is daarbij meestal gekoppeld aan de aard van het bedrijf. Vervuilende cement- of staalproducenten kunnen natuurlijk maatregelen nemen om de vervuiling te verminderen, maar het zit nu eenmaal in het DNA van bepaalde bedrijfssectoren. Dat kan niet zo maar veranderd worden. Vanuit beleggingsoogpunt heeft de G van governance (bestuur) de sterkste invloed op de aandelenkoers. Simpel gezegd zal niemand willen beleggen in een slecht bestuurd bedrijf. Ook de sociale component kan voor grote risico’s zorgen. Een bedrijf dat zijn stakeholders niet respectvol behandelt en de sociale omgeving niet respecteert loopt veel reputatierisico. Dat vertaalt zich meestal in een zwakkere dynamiek van het bedrijf.

‘Onze fundamentele benadering van individuele bedrijven wijst uit dat er een wezenlijk verband is tussen een levensvatbaar bedrijfsmodel en goede ESG-prestaties, waarbij vooral de governance-structuur en sociale factoren de grootste terugval in een portefeuille kunnen veroorzaken.’

Het principe en de praktijk: een voorbeeld
Begin 2017 nam Amundi het Engelse GKN in portefeuille. Het engineeringconglomeraat leverde onder meer componenten aan de auto- en luchtvaartindustrie. De koers van GKN stond volgens Amundi’s waarderingsanalyse toen te laag gewaardeerd als gevolg van het label ‘automotive industrie’ – de sector die over de hele linie uit de gratie was geraakt door de elektrificatietrend in de transportsector. GKN was echter vooral actief op het gebied van de aandrijflijn tussen de motor en de wielen, waarbij het niet uitmaakt of de motor op diesel of elektriciteit rijdt. Bovendien negeerden beleggers ook de winstgevende luchtvaartdivisie van GKN. Ongeveer een jaar later werd GKN overgenomen door Melrose Industries op een prijs die boven de van tevoren berekende intrinsieke waarde lag.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!