Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Karel Mercx, 4 okt 10:00

Redactietips Karel Mercx: oliespeculatie eist zijn tol

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Mijn redactietips behandel ik als een persoonlijke portefeuille waarin ik één keer per kwartaal wijzigingen kan doorvoeren. De portefeuille loopt sinds 1 oktober 2015.

DB Crude Oil Double Short ETN (28 september: $49,30)

Mijn shortpositie in olie (DTO) is de positie waarvan ik het meeste verwachtte in 2018. Helaas is het mijn slechtste tip ooit geworden, met een rendement van -42,2% dit jaar. Sinds 2017, de eerste keer dat ik DTO tipte, ging de ETF met 57,4% onderuit. Ik denk nog steeds dat de prijsstijging van olie meer wordt gevoed door speculatie dan door vraag naar olie. De cijfers van de Commodity Futures Trading Commission laten ook zien dat er de afgelopen veertig jaar nog nooit zoveel speculanten longposities hebben opgebouwd in olie.

VanEck Vectors Gold Miners ETF (28 september: $18,52)

Ik geloof dat in een volgende wereldwijde recessie goud het goed gaat doen, met name omdat centrale banken dan nauwelijks ruimte hebben om de economie te stimuleren. In Europa is de rente van de centrale bank bijvoorbeeld 0%. Verlaging is nauwelijks een optie. De kans is dan ook groot dat centrale banken eerder dan bij de vorige recessies zullen grijpen naar Quantitative Easing (QE). Een vergroting van de geldhoeveelheid zorgt er waarschijnlijk voor dat de waarde van geld daalt en de waarde van goud stijgt. Dit jaar daalt de goudmijnaandelen-ETF met 17,5%.

Wheaton Precious Metal (28 september $17,50)

Ik wilde dit jaar meer blootstelling hebben aan edelmetalen. Dat is de reden dat ik Wheaton in portefeuille heb opgenomen. Het is een mooi bedrijf dat niet gebukt gaat onder de risico’s van normale mijnbouw, zoals stakingen. Wheaton koopt voor een vaste prijs zilver en goud in, en verkoopt het voor een variabele prijs weer door. De daling van de goud- en zilverprijs in 2018 heeft het aandeel met 16,9% doen dalen.

Microsoft (28 september: $ 114,37)

Mijn beste positie is in het aandeel Microsoft. Dit jaar heeft het aandeel mij een rendement van 39,9% gegeven. Sinds de opname bij mijn redactietips op 1 oktober 2015 heeft het bedrijf uit het Amerikaanse Redmond een totaalrendement gerealiseerd van 166,5%. Microsoft is mijn favoriete aandeel om mee te profiteren van de opkomst van kunstmatige intelligentie.

Unilever (28 september: €47,97)

Mijn favoriete Nederlandse aandeel is Unilever. Dit aandeel zorgde, inclusief de ontvangen dividenden, voor een rendement van 4,5% over 2018. Met dit aandeel bespeel ik het thema dat de middenklasse in de opkomende markten waarschijnlijk in de komende tien jaar zal gaan verdubbelen. Dit betekent dat er wereldwijd een stuk meer mensen zullen komen die geld hebben voor een zeepje.

iShares S&P Global Consumer Staple UCITS ETF (28 september: $50,25)

Ik bespeel met deze ETF precies hetzelfde thema als met mijn Unilever-positie. Het grote verschil is dat er met de iShares S&P Global Consumer Staple UCITS ETF minder risico is, omdat ik in één keer een positie heb in de 100 grootste consumentenbedrijven op de wereld. Het rendement over 2018 is -3,9%.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!