Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Opinie Hein Praats, 4 okt 2018 11:15

Anti-dollarsentiment neemt wereldwijd toe

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

Trump’s ‘America first’-beleid zet zowel bij vriend als vijand kwaad bloed. Dat kan op den duur de status van de dollar ondermijnen. Met genoeg tekens aan de wand, en mede gezien de hoge waarderingen in de VS, moeten beleggers hun heil zo langzamerhand misschien elders zoeken.

Terwijl de dollar na een kortstondig ‘dipje’ de afgelopen dagen weer aan kracht won, gooiden eind september twee analisten van investeringsbank JPMorgan Chase het einde-der-dollarsuprematie-balletje maar weer eens op. Volgens hen groeit het verzet tegen de dollar als reservemunteenheid van de wereld. Dat zou mede komen door het isolationistische buitenlandse beleid van president Trump. Dat kan een katalysator zijn voor ‘de-dollarisatie’ op langere termijn. De twee analisten vragen zich af wanneer de wereld de Amerikaanse dollar de rug gaat toekeren in reactie op de importheffingen gericht tegen zowel goede als minder goede relaties van de VS.

Antwoord op dollaroverwicht

Je zou kunnen stellen dat de door Trump ontketende handelsoorlog  landen als China, Rusland, Iran, Pakistan en Turkije nog nader tot elkaar brengt. Daarmee zou een dergelijke alliantie tegen de dollar in de kaart worden gespeeld.

In 2014 werd de New Development Bank (NDB) opgericht door de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika) als alternatief voor door instellingen als de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, die gedomineerd worden door westerse landen. Bij de NDB-top, die eind juli plaatsvond in Johannesburg, was onder meer ook Turkije uitgenodigd. Ook met dat land hebben de VS een slepend conflict. Dat sterkt analisten in de gedachte dat de NDB mede als doel heeft het overwicht van de dollar te stuiten.

Daarnaast hebben de opkomende grootmachten Rusland en China hun eigen versies ontwikkeld van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT). Dat is het wereldwijde netwerk dat grensoverschrijdende financiële transacties tussen duizenden banken mogelijk maakt. Beide landen dringen er bij handelspartners op aan om hun bilaterale handel vaker in roebels en yuans af te rekenen. En eerder dit jaar lanceerde China al in yuans uitgedrukte oliefutures op de beurs van Shanghai.

Grondstoffenmarkt is de sleutel

Vooral dat laatste is niet onbelangrijk. De toekomst van de dollar zal grotendeels afhangen van de prijsstelling in de wereldwijde grondstoffenmarkt. Daar maakt de oliemarkt met een waarde van zo’n $1,7 bln een belangrijk deel van uit. Decennialang was het niet mogelijk om zonder dollars futures op olie (of goud of agrarische commodities) te kopen. Daarmee werd een natuurlijke, onderliggende vraag naar de greenback in stand gehouden. Veel grondstoffenexporteurs willen echter zo langzamerhand af van die te grote dollargebondenheid.

Ook met de opkomst van digitale valuta’s, ondersteund door blockchain-technologie, wordt getracht aan de afhankelijkheid van de dollar ontkomen. De Russische centrale bank zegt te overwegen om een nationale cryptocurrency te lanceren. Ook tijdens de eerder besproken NDB-meeting in Johannesburg schijnen de mogelijkheden voor een door BRICS ondersteunde cryptocurrency besproken te zijn.

Al deze acties kunnen erop wijzen dat de hegemonie van de dollar de komende jaren vanuit verschillende hoeken aangevallen wordt. In combinatie met het naderende einde van de Amerikaanse conjunctuurcyclus, de enorme staatsschuld en het grote tekort op de lopende rekening van de VS, wordt het wellicht tijd om de blootstelling aan de dollar geleidelijk af te bouwen.

De goudprijs zou bij uitstek kunnen profiteren van deze beweging. Door de inverse relatie met de dollar – zij het niet altijd één-op-één – zou een vlucht uit de dollar op zijn minst een goede steunpilaar onder het edelmetaal zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!