Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Opinie Christian Slagter-Koster, 30 sep 2018 10:00

Fidelity rekent op stabiliserende groei van de wereldeconomie

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

Tien jaar na de financiële crisis constateert Fidelity Investments dat de markt zich zorgen begint te maken over een volgende crisis. De analisten vinden dit niet zo verwonderlijk, omdat de problemen in sommige opkomende markten veel mensen doen denken aan de vorige crisis.

Fidelity ziet drie belangrijke zaken die de groei van de wereldeconomie vertragen. Dit zijn een krappere liquiditeit van de Amerikaanse dollar, een groeivertraging in China en hogere olieprijzen. Alle drie zijn dit jaar geïntensiveerd en Fidelity verwacht dat dit ook in het vierde kwartaal aanhoudt. Daarbovenop kunnen de toenemende handelsspanningen en de daarbij gepaard gaande onzekerheden het sentiment verder onder druk zetten.

Verenigde Staten

Volgens Fidelity zijn in de ontwikkelde markten de financiële omstandigheden nog altijd goed. Vooral de VS profiteren van de recente stimuleringsmaatregelen. Tegelijkertijd stelt de financiële dienstverlener dat sommige indicatoren er in dat land op wijzen dat de economische cyclus volgroeid is, zoals een tekort op de arbeidsmarkt. Zorgen over oververhitting zouden ertoe moeten leiden dat de Fed vasthoudt aan zijn plan om tot tenminste het einde van dit jaar op kwartaalbasis de rente te verhogen.

Fidelity denkt dat de Amerikaanse centrale bank volgend jaar mogelijk voor moeilijke keuzes komt te staan. Zo moet afgewacht worden welk effect de combinatie van verdere renteverhogingen en het afbouwen van stimuleringsmaatregelen zal hebben op de Amerikaanse economie en de wereldeconomie.

China

Waar de VS het wereldwijde financiële beeld bepaalt, is het China dat volgens Fidelity de groei vorm geeft. De economische groei van China is dit jaar vertraagd, doordat stimuleringsmaatregelen uit 2015 en 2016 zijn beëindigd en er een scherpe daling is geweest in infrastructuurinvesteringen. Fidelity vindt dat de politieke reactie op deze vertraging tot nu toe lauw is geweest en verwacht dat China voor het restant van 2018 inzet op een stabilisatie van de groei.

Enerzijds zal dit gedaan worden door kleine stimuleringsmaatregelen en anderzijds via economische hervormingen. Fidelity rekent voor China niet op een harde landing, maar het risico op beleidsfouten die grote consequenties kunnen hebben voor de wereldwijde economische groei wordt niet uitgesloten.

Opkomende markten

Het normaliserende beleid van de Fed en de economische vertraging in China hebben volgens Fidelity vooral een negatief effect op de opkomende markten. Deze landen staan er beter voor dan vijf jaar geleden, maar zullen door deze zaken getest blijven worden op hun veerkracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!