Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Hein Praats, 27 sep 11:00

Hebben opkomende markten het ergste achter de rug?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De handelsoorlog, oplopende Amerikaanse rente en stijgende dollar hebben Emerging Markets (EM) dit jaar geen goed gedaan. Maar, uitzonderingen daargelaten, staan opkomende markten er fundamenteel beter voor. Wellicht nopen de gezakte waarderingen tot instappen.

Beleggers hebben dit jaar een zware kluif aan opkomende markten. Waar het rendement op EM-beleggingen jaren op rij moeiteloos binnenstroomde, trad begin 2018 een kentering op. Negatief sentiment vierde de afgelopen maanden hoogtij.

Van in- naar uitstroom

De voorheen gigantische instroom in EM werd gevoed door ultra-lage rentetarieven in de ontwikkelde markten. Sinds de Fed echter is begonnen met het verkrappen van de monetaire condities stijgt de rente en sterkt de dollar aan ten koste van opkomende valuta. In de tussentijd ontstond onrust in Turkije, Argentinië en Zuid-Afrika, waardoor de angst voor besmettingsgevaar naar heel EM om zich heen greep. Daarbovenop hebben de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China olie op het negatieve sentiment gegooid. Het resultaat is dat opkomende markten het gedurende de eerste helft van dit jaar zelfs slechter hebben gedaan dan tijdens de Taper Tantrum in 2013.

Vanaf begin september lijkt de negativiteit rondom EM weer wat af te nemen; sindsdien heeft de dollar iets aan kracht ingeboet en zijn opkomende valuta licht opgeveerd. Diverse analisten zien de huidige ‘dip’ in EM dan ook als instapmoment. Zo koopt Goldman Sachs Asset Management bijvoorbeeld sinds kort Turkse en Argentijnse staatsobligaties omdat ‘de uitverkoop daar te overdreven is geweest’. Ook vermogensbeheerder T. Rowe Price constateerde onlangs dat de waarderingen in opkomende markten, in vergelijking met historische gemiddelden alsook ten opzichte van ontwikkelde markten, tot een ‘koopje’ zijn gezakt.

Fundamenteel sterker

Sinds begin september lijkt de negativiteit rondom EM weer wat af te nemen. De dollar heeft sindsdien iets aan kracht ingeboet en opkomende valuta’s zijn licht opgeveerd. Diverse analisten zien de huidige ‘dip’ in EM dan ook als instapmoment. Zo koopt Goldman Sachs Asset Management sinds kort Turkse en Argentijnse staatsobligaties, omdat ‘de uitverkoop daar overdreven is geweest’. Ook vermogensbeheerder T. Rowe Price constateerde onlangs dat de waarderingen in opkomende markten, in vergelijking met historische gemiddelden alsook ten opzichte van ontwikkelde markten, tot een ‘koopje’ zijn gezakt.

De economische fundamentals zijn voor de meeste opkomende landen de afgelopen jaren sowieso gezonder geworden. Onevenwichtigheden op de lopende rekeningen zijn flink verbeterd, beroepsbevolkingen zijn gegroeid en beter geschoold, bedrijfswinsten zijn toegenomen en economische groeicijfers gestegen. Optimisten voelen zich door deze macro-omgeving gesterkt in hun idee dat opkomende markten tegenwoordig beter bestand zijn tegen tegenvallers. Zij wijzen er bovendien op dat niet voor het gehele EM-universum de alarmbellen hoeven te rinkelen door enkele (geïsoleerde) landspecifieke problemen.

Handelsoorlog

Pessimisten halen de mindere vooruitzichten aan voor China en India, de twee grootste opkomende economieën die vorig jaar samen goed waren voor meer dan 25% van de mondiale productie. Daarbij worden de buitenlandse verkopen van China, ‘s werelds grootste exporteur, bedreigd door de handelsoorlog met de VS. De export van goederen en diensten is goed voor ongeveer 20% van het Chinese bruto binnenlands product, zodat de nieuwste tarieven een aanzienlijke impact zullen hebben op de economie. De achilleshiel van India, de zevende grootste economie ter wereld, is de afhankelijkheid van de olie-import. Met de prijs van Brent op ongeveer $80 per vat, twee keer het niveau van een paar jaar geleden, is het tekort op de handelsbalans van India enorm gestegen en is de roepie mede daardoor zo in waarde verlaagd.

Evenals in andere opkomende economieën hebben de sterkere dollar en de stijgende Amerikaanse rente in China en India tot kapitaaluitstroom geleid. Doemdenkers zijn van mening dat de twee economieën niet positief zullen reageren op meerdere renteverhogingen en hogere energieprijzen in de pijplijn en zien daarin (voorlopig) reden voor druk op EM als geheel.

Bij beleggen blijft timing altijd tricky, maar met de geopolitieke (handels)spanningen op de achtergrond en tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten in het verschiet, zal er genoeg volatiliteit in de markt komen om een eventueel geschikt instapmoment te kiezen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!